Stoltenberg, Almanya'nın başkenti Berlin'de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya gelerek 25 Mayıs'ta Brüksel'de yapılacak NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin hazırlıklarını görüştü.
Stoltenberg, görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, üye ülkelerden, savunma bütçelerinde kesintiye gitmemelerini ve savunma harcamalarını gayrisafi milli hasılanın yüzde 2 oranına çıkarılması yönünde 2014 verdikleri vaadi yerine getirmelerini beklediğini belirtti.
Bunun, gittikçe daha tehlikeli hale gelen bir dünyada Avrupa'nın güvenliği için kaçınılmaz olduğunu ifade eden Stoltenberg, Brüksel'deki zirvede de ağırlıklı olarak NATO'nun uluslararası terörizmle mücadelede nasıl daha etkili rol oynayabileceğini ele alacaklarını kaydetti.
''SİLAHLI ÇATIŞMALARA GİRMEYECEĞİZ''
Stoltenberg, bir gazetecinin, NATO'nun resmi olarak DEAŞ karşıtı koalisyona katılıp katılmayacağı yönündeki sorusu üzerine, üye ülkelerin bu konuda 25 Mayıs'a kadar karar vermelerini ümit ettiğini aktararak, söz konusu koalisyona katılma kararı almaları durumunda bile asli görevlerinden vazgeçmeyeceklerini ve silahlı çatışmalara müdahil olmayacaklarını söyledi.
"Suriye ya da Irak'taki silahlı çatışmalara girmeyeceğiz." diyen Stoltenberg, AWACS tipi erken uyarı uçaklarıyla destek sağladıklarını, her üye ülkenin neler yapabileceği konusunda görüşeceklerini ancak geniş çaplı operasyonlara karşı olduğunu ifade etti.
Stoltenberg, diğer bir gazetecinin, Almanya'nın Afganistan'daki asker sayısını arttırması konusundaki düşüncelerini sorması üzerine, bu konuda henüz bir talebin bulunmadığını, kendilerine bu yönde bir talep iletilmesi durumunda bunu sadece Almanya'dan değil, tüm üye ülkelerden isteyeceklerini kaydetti.
ALMANYA LİDERLİK ROLÜ İSTİYOR
Almanya Başbakanı Merkel de aynı soruya karşılık, Alman hükümetinin Afganistan misyonunun sürdürülmesinden yana çok çaba harcadığını ve ülkenin kuzeyinde liderlik rolü üstlenmek istediğini belirtti.
Merkel, önce alınacak kararlara bakacaklarını dile getirerek, "Önce dayanabilme yeteneğimize, kuzeyde istikrarın korunup korunmadığına ya da makul bir operasyon yapılıp yapılmayacağına bakmalıyız. Bu nedenle, kendimizi ön sırada görmüyorum ve somut bir planım yok." şeklinde cevap verdi.
Alman ordusundaki aşırı sağcı askerlere yönelik bir soru üzerine Merkel, ordunun içindeki gelişmelerin öngörülebilir hale gelmesi gerektiğini ifade ederek, Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in bu konuda aldığı reform kararlarını desteklediğini söyledi.
BRÜKSEL'DE ELE ALINACAK
Almanya'nın NATO'ya sadece maddi değil, Afganistan'dan Kosova'ya kadar askeri alanda da önemli katkılar sağladığını ifade eden Merkel, NATO'nun DEAŞ karşıtı koalisyona ne ölçüde katkı sağlayabileceğini de Brüksel'deki zirvede ele alacaklarını bildirdi.
Merkel, NATO'nun, Atlantik ötesi güvenliğin sağlanabilmesi açısından önemini vurgulayarak, dünyadaki güvenlik koşullarının değişmekte olduğunu, bu nedenle üye ülkelerin de uluslararası terörizme karşı ne şekilde ve ne ölçüde katkı sağlayabileceklerini düşünmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.