“O fotoğrafları servis edeni bulursam”

Sert tartışmalar yaşanan CHP tüzük kurultayında Kılıçdaroğlu, fotoğraf servis eden CHP'lileri 'ihanet'le suçladı ve 'Onu bulsam bir dakika partide tutmam' dedi

CHP'de sert tartışmalara sahne olan tüzük kurultayında 98 madde ve 138 sayfadan oluşan eski tüzüğü sadeleştirilerek 86 madde ile 68 sayfada toparlandı. Parti kulislerinde yeni tüzüğün Kılıçdaroğlu’nun da muhalefetin de beklentisini tam karşılamadığı belirtiliyor.

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun parti içi muhalefete yönelik sert eleştirileriyle başlayan 19. Olağanüstü Kurultay, ikinci gününde de yoğun tartışmalara sahne olduğu öğrenildi. Milliyet'in aktardığına göre, Divan Başkanı Hakkı Süha Okay, gerginlikler sırasında, kendisine yönelik sert eleştiriler üzerine başkanlık görevini bırakarak salondan ayrıldı. Bu görevi daha sonra Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu devam ettirdi.

KİMSENİN PARTİYE İHANET ETME HAKKI YOK

Kurultayın sonunda konuşan Kılıçdaroğlu’nun yaşanan gerginliklere ilişkin olarak, “Gerginlikler gerçekten beni üzdü. Kurultayda bir tartışma oldu, A kişisi B kişisi seçildi bitti. Televizyonlarda hâlâ kurultayı tartışıyorsak bu partiye kötülük yapmaktır. Eksiklikleri kamuoyu önünde tartışmak sadece AKP’nin ekmeğine yağ sürer. Burada da gerginlikler oldu. Fotoğrafları çekip servis edenlerin hiçbirisi CHP’li değildir ve samimi değildir. Servis edeni bulsam, vallahi bir dakika bu partide tutmam. Kimsenin partiye ihanet etme hakkı yoktur” ifadelerini kullandığı öğrenildi.

CHP kurultayında yaşanan hararetli tartışmalara ait fotoğraflar hükümete yakın basında yayınlanmıştı.

YENİ TÜZÜKTEKİ DÜZENLEMELER

Tartışmalı kurultayın ardından kabul edilen yeni tüzükte öne çıkan düzenlemeler şöyle oldu:

- Daha önceki kurultaylarda yapılan çok sayıda değişikliklerle toplam 98 maddeden ve 138 sayfadan oluşan mevcut tüzük, büyük oranda sadeleştirilerek, daha anlaşılır ifadelerle şekillendirildi. Yeni tüzük 68 sayfaya indirilirken, toplamda 86 maddede toparlandı. Tüzüğün, 10 başlıktan oluşan bölümlerinin neredeyse tamamında düzenlemeler yapılırken, anlaşılması zor hükümler yeni ifadelerle yazıldı.

GENÇLİK KOTASI DEĞİŞTİ

- Parti organlarına üye olmada uygulanan yüzde 10’luk gençlik kotası yüzde 20’ye çıkarıldı. Yüzde 33’lük cinsiyet kotası yeni tüzükte de korundu. Gençlik kollarına üye olmada aranan üst yaş sınırı ise eski tüzükteki gibi 30 olarak belirlendi.

- Yeni tüzüğe, partinin amaçlarının anlatıldığı bölüme, “Kadına karşı her türlü şiddeti önlemek, çocuklara yönelik her türlü şiddet ve istismarı önlemek” ifadeleri eklendi.

- Eski tüzükte, üyelerin partiye ödeyeceği aidat tutarı 12-120 TL arasında belirlenmişti. Yeni tüzükte bu miktar, 12-600 TL’ye yükseltildi.

PM ADAYLIĞI İÇİN İMZA ŞARTI

- Yeni tüzükte, milletvekili ve belediye başkan adaylarını belirleme sürecine ilişkin hükümlere “il örgütünün görüşü alınarak” ifadesi eklendi. İl örgütleri Genel Başkan Kılıçdaroğlu başkanlığında gerçekleştirilen “tüzük” toplantılarında böyle bir düzenleme yapılmasını istemişti.

- Kurultaylarda uygulanan “çarşaf liste” yöntemi korunurken, PM adaylığı için delege imzası şartı konuldu. Yeni tüzüğe göre PM üyeliğine aday olmak için en az 10 kurultay delegesinin ya da Genel Başkanın yazılı önerisi gerekecek. Bu düzenleme ile PM seçimlerinde çok fazla sayıda PM adayı olmasının önüne geçilecek.

ETİK KURUL OLUŞTURULUYOR

- Yeni tüzüğe, parti bünyesinde bir Etik Kurul oluşturulmasına ilişkin hükümler de eklendi. Kurulun görevinin, “etik kurallar belirlemek, partililer, yerel yönetimler, parti grupları ve parti organlarının kendi içinde ve birbirleriyle ilişkilerinde görüş bildirmek; bu çerçevede raporlar hazırlayarak Genel Başkan’a sunmak” olarak düzenlendi. Etik Kurul, parti üyeliği devam etmek kaydıyla Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık ve Genel Başkanlık yapmış olanlar ile Genel Başkan’ca partililer arasından seçilecek 5 üyeden oluşturulacak.

CUMHURBAŞKANI ADAYLIĞI İÇİN 4 YÖNTEM

- Kritik önemdeki 2019 seçimlerinde partinin cumhurbaşkanı adayının nasıl belirleneceğine ilişkin yöntemler de tüzüğe eklendi. Buna göre, cumhurbaşkanı adayı; seçmen yoklaması, önseçim, aday yoklaması ya da merkez yoklaması yöntemlerinden biriyle belirlenecek. Hangi yöntemin uygulanacağına ise PM karar verecek.

ÖNSEÇİM DEĞİŞMEDİ

- Kurultayda en sert tartışmaların yaşandığı “önseçim” maddelerinde değişikliğe gidilmedi. Buna göre, genel merkez yönetiminin milletvekili adayları arasından yüzde 15 oranında “kontenjan” adayı belirleme yetkisi aynı kaldı. Ancak, partinin yüzde 10’dan daha az oy aldığı seçim çevreleri ile eğilim yoklaması sonucu belirlenecek aday sayıları eski tüzükteki gibi bu orana dahil edilmedi. Geri kalan seçim çevrelerinde ise “önseçim” uygulamasına devam edilecek. Parti içi muhalefet genel merkezin aday belirleme yetkisinin yüzde 5 ile sınırlı tutulması talepleri kabul edilmemiş oldu.

KILIÇDAROĞLU'NUN ‘DESTEKÇİ ÜYE’ ÖNERİSİ OLMADI

- Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun çok istediği belirtilen üyelik reformu ile ilgili düzenlemeler ise parti için muhalefetin yoğun tepkisi üzerine delegelerden onay almadı. Parti çalışmalarına etkin olarak katılan ve aidatını düzenli olarak ödeyenlere “üye” partiyle sadece gönül bağı olan partililere ise “destekçi üye” tanımlamasını getiren hükümlerin oylamasında yeterli kabul oyu bulunamadı. Bu düzenlemeler eski tüzükteki haliyle yeni tüzüğe girdi.

Siyaset Haberleri