Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çalışanların emeklilik ve sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için her ay işverenler tarafından belirli bir oranda prim alır. Ancak, bazı durumlarda SGK’ya fazla prim ödemesi yapılabilir. Bu durumda, fazla ödenen primleri geri almak mümkündür. Peki, SGK’ya fazla yatırdığınız primi nasıl geri alabilirsiniz? İşte detaylar…
Birden Fazla İşverene Bağlı Olarak Çalışanlar Dikkat!
SGK’ya fazla yatırdığınız primi geri alabilmeniz için birden fazla işverene bağlı olarak çalışmanız gerekiyor. Eğer tek bir işverene bağlı olarak çalışıyorsanız, bu durum sizin için geçerli değildir.
Birden fazla işverene bağlı olarak çalışanlar, her bir işveren için ayrı ayrı prim öderler. Ancak, SGK emekli aylığı bağlarken prime esas kazancın belirli bir üst sınırını dikkate alır. Bu üst sınır, brüt asgari ücret ile 7.5 katı arasındaki kazançtır.
2023 yılının ikinci yarısı için bir günlük prime esas kazanç tutarı 447.15 TL ile 3.353.62 TL arasında; bir aylık prime esas kazanç tutarı da 13.414.50 TL ile 100.608.75 TL arasındadır. Bu tutarlar asgari ücrete bağlı olarak değişir.
Örneğin, temmuz ayında A işyerinden 80 bin lira, B işyerinden 40 bin lira olmak üzere toplam 120 bin lira kazanç bildirilen bir kişi, bu kazancın sadece 100 bin liralık kısmından emekli aylığı alabilir. Bu durumda, 20 bin liralık kısma karşılık gelen primler ise SGK’ya fazla ödenmiş olur.
Fazla Ödenen Primleri Geri Almak İçin Ne Yapmalısınız?
SGK’ya fazla yatırdığınız primleri geri almak için yazılı olarak başvurmanız gerekir. Başvurunuzu, işyerlerinizin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğü veya merkez müdürlüğüne yapabilirsiniz.
Başvurunuzda, hangi ayda hangi işverenden ne kadar kazanç bildirildiği ve ne kadar prim ödendiği bilgilerini belirtmeniz gerekir. Ayrıca, banka hesap numaranızı da yazmanız gerekir.
SGK, başvurunuzu aldığı tarihi takip eden ay içinde fazla ödenen primleri hesabınıza iade eder. İade edilen prim için faiz uygulanmaz.
Prim İadesinde Zaman Aşımı Var mı?
SGK’ya fazla yatırdığınız primleri geri almak için on yıllık bir zaman aşımı süresi vardır. Yani, geçmiş yıllarda da tavanı aşan kazanç bildirilmiş olanlar, geçmişe doğru on yıllık süredeki primlerin iadesini isteyebilirler.
Ancak, prim iadesinden yararlanabilmeniz için işvereninizin SGK’ya primi ödemiş olması gerekir. Eğer işvereniniz prim borcu varsa, iade söz konusu olmaz.
Emekli İşçiler de Prim İadesinden Yararlanabilir mi?
Emekli olduktan sonra sigortalı çalışmaya devam eden işçiler de birden fazla işverene bağlı olarak çalışıyorsa, prim iadesinden yararlanabilirler. Ancak, emekli işçiler için prim oranları farklıdır.
Emekli işçiler için işçi payı olarak yüzde 15 yerine yüzde 7.5 oranında prim kesilir. İşsizlik sigortası primi ise kesilmez. Bu nedenle, emekli işçilerin tavanı aşan kazançlarının yüzde 15’i oranında değil, yüzde 7.5’i oranında prim iadesi yapılır.
SGK’ya fazla yatırdığınız primleri geri almak için vakit kaybetmeyin. Başvurunuzu yapın ve hakkınız olan parayı alın. Unutmayın, SGK kendiliğinden iade etmez, siz talep etmelisiniz.