Stratejist ve analiz uzmanı Taner Akkuş, öfkenin bastırılması; kontrol altına alınmaya çalışıldığında birikerek sıkışan patlamaya hazır hale gelen volkan haline gelebileceğini ifade etti. Bu durumun ise yanardağ oluşumu halini alıp önlem alınamaz ve şiddeti doğurur.
PSİKOLOJİK VE ÖFKE KONTROLÜ EĞİTİMLERİ GEREKLİ
Sinirle ilgili mutlaka psikolojik yardım veya hekimlerce yapılacak tedaviler uygulanmalıdır. Öfke ise geçici eğitimlerle kontrol altına alınamaz, mutlaka kalıcı çözümlerle; yüzleşme, uzlaşma metoduyla tedavi edilmelidir.
Akkuş, son dönemlerde artan şiddet, stres ve tahammülsüzlük gibi durumların önüne geçebilmek için birçok kurum ya da kuruluş ‘öfke kontrolü’ eğitimleri vermeye başladı. Öfke tanısı ile yaptığımız tedavilerde de farkında olmadan bazı hastalıkları örtüyoruz. Bu zamana kadar verilen eğitimlerde ise hedeflenen iyileşmeyi başaramadıklarını ifade etti. Aile içi geçimsizlik, şiddet, boşanmanın arttığını gösteren istatistik verileri bu durumu kanıtlıyor.
Kişi, öfkesini manevi değerlerini besleyerek, doğru nefes alma teknikleri ile doğru karar verme mekanizmalarını çalıştırarak tahammül sınırlarını genişletebilir.
ÖFKE VE SİNİR KARIŞTIRILIYOR
Psikolog Selma Ay, öfkenin tek taraflı olduğunu kendisine zarar vermediğini, dışarıya zarar verdiğini söyledi. Sinirli bir insan ise her şeye sinirli davranır. Eşyayı, kimseyi tanımadığı gibi kendisine de zarar verir.
Ay, öfkeyi iyileştirmede dört metod bulunduğunu bunların; öfkeyi anlama, tanıma, öfke ile yüzleşme ve öfke ile uzlaşma olduğunu belirtti.