Türkiye Ziraat Odalar Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’de yapılan örtü altı üretimin, ekolojik koşulların kısmen veya tamamen kontrol altına alınarak yetiştirilen ürünlerin döneminin uzatılmasına ya da mevsimleri dışında yetiştirilmesine olanak sağladığını bildirdi.
Bayraktar, üretim ve alan dışında yayla seracılığının yaygınlaştırılması, modern seraların hayata geçirilmesi ve tarımda uygulanan teknolojinin çok etkili olduğunu vurguladı. Örtü altı tarımda erik, kayısı, şeftali ve üzümünde yetiştirildiğine dikkat çekti.
ANTALYA, ADANA VE MERSİN’DE ÖRTÜ ALTI TARIM %78,5
Şemsi Bayraktar; bu üç ilde iklim koşulların uygun olması nedeniyle örtü altı tarım üretiminin Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgelerinde geliştiğini söyledi. Bayraktar; toplamda altı yüz doksan iki bin dekar örtülü tarım alanının yüzde 38,8’i Antalya’da, yüzde 24,2’sinin Mersin’de, yüzde 15’inin Adana’da olduğunu ifade etti. Örtülü tarım alanların yüzde 78,5’inin bu üç ilimizde olduğunu bildirdi.
Bayraktar, örtü altında yetiştirilen ürünlerin yüzde 94,1’ini sebzelerin ve yüzde 5,9’unu meyvelerin oluşturduğunu belirtti. Konuşmasının devamında, otuz beş çeşit sebzenin yetiştirildiğini belirtti. örtü altında 6 milyon 743 bin ton sebze, 422 bin meyve üretildi.
İŞLETMELERİN REKABET GÜCÜ ARTTILRILMALI
Bayraktar; sektöre verilen teşvikler sayesinde kayda değer bir artış yaşandığını, kayıt altına alma ve izlenebilir üretim modeliyle güvenilir ürünler elde edildiğini belirtti ve örtü altı iyi tarım uygulamaları, biyolojik mücadeleye verilen destek, bombos arısı desteği teşvikleri, ülkemizdeki örtülü tarım altını önemli bir yere getirdiğini bildirdi. Bayraktar açıklamasını; örtü altı yetiştiriciliğinin daha iyi gelişmesi için maliyetlerin düşürülmesi ve işletmelerin rekabet güçlerinin arttırılması gerektiğini söyledi.