Pandemi ve yeni hastalıkların geleceği İstanbul'da görüşüldü

Covid-19 pandemisi ve yeni salgınların değerlendirilmesi adına düzenlenen 'Yeni ve Yeniden Önem Kazanan Enfeksiyonlar' toplantısı uzman bilim insanlarını İstanbul’da bir araya getirdi.

'Yeni ve Yeniden Önem Kazanan Enfeksiyonlar' başlıklı toplantı için uzman isimler İstanbul'da bir araya geldi. Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID), Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi (KUISCID) iş birliğiyle gerçekleşen toplantıya 12 farklı ülkeden enfeksiyon konusunda dünyanın önde gelen 26 bilim insanı konuşmacı olarak katıldı. Üç yıldır devam eden Covid-19 pandemisi başta olmak üzere yeni salgınların masaya yatırıldığı toplantıda Prof. Dr. Önder Ergönül konuştu.

DÜNYA ÜZERİNDEKİ HASTALIKLAR DEĞERLENDİRİLDİ

Covid-19, maymun çiçeği, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKM), yeni varyantlar, Batı Nil Ateşi gibi günümüzde yeniden orta çıkan hastalıklar ve antibiyotik direnci konularının tartışıldığı toplantıda Prof. Dr. Önder Ergönül, Türkiye'de salgın açısından panik olacak bir durum olmadığını aktardı. Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi Direktörü ve Salgın Yapan Enfeksiyonlar Görev Grubu eş başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, toplantıların önemine dikkati çekerek ''Şu anda devam eden bir pandemi ve yeni enfeksiyonlar var ve dünyada üç yıldır bu konuya özel bir toplantı yapılmadı. Buraya gelenler gerçekten bu işe adanmış insanlar. Örneğin, Wuhan'a gidip virüsün laboratuvar kaynaklı olup olmadığını araştıran Dünya Sağlık Örgütü'nden profesör Marion Koopmans buraya bağlanıyor ve açıklama yapıyor. Bu bilimsel anlamda çok önemli. ABD'den, Avrupa'dan ve Türkiye'den aktif çalışma yapan insanların buluştuğu bir toplantı. Covid-19'un yeni varyantları, maymun çiçeği, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, Batı Nil Ateşi gibi günümüzde yeniden önem kazanan hastalıklar ve antibiyotik direnci konularında dünyayla birlikte iş birliği yaparak bunu sürdürmek çok önemli. Türkiye dünyadan izole olamaz. Dünyadan ayrı bir şekilde bize bir şey olmaz gibi ilerleyemez.'' ifadelerini kullandı.

PFIZER/BIONTECH AŞISI HAKKINDA İDDİALARA YANIT

Amerikan Hastalıkla Mücadele ve Engelleme Merkezi (CDC) ile Gıda ve İlaç İdaresi'nin (FDA) Pfizer ve BioNTech'in beraber ürettiği Covid-19 aşısının güncellenmiş versiyonunun bazı yaşlılarda beyin felcine neden olabileceği yönündeki iddialara da değinen Prof. Dr. Ergönül, ''Burada sağlık okuryazarlığı çok önemli. Bilim insanları her zaman şüpheyle yaklaşır ve farklı olanları bulmaya çalışır. Bu çerçevede bir çalışma yapılıyor ve bir hasta grubunda bir soruna yol açabileceği belirtiliyor. Ancak bu, bizim bakış açımızı değiştirecek kadar önemli olmayabiliyor. Şu an Long Covid de tartışılıyor. Örneğin; kişi Covid geçiriyor, iki ay sonra enfarktüs geçiriyor ve bunu Covid'e bağlıyor. Nedensellik bağını buna kuruyolar; ama Covid olmasaydı o kişiler yine enfarktüs geçirecekti; çünkü risk faktörleri var. Toplumda enfarktüsün, inmenin, beyin problemlerinin de belli bir yüzdesi var. Toplumda 65 yaşın üzerinde beyin problemi zaten görülüyor. Dolayısıyla bununla ilişkili olup olmadığını anlamak çok kolay değil, kuyumcu hassaslığında çalışmayı gerektirir. Biz de onları çalışıyoruz ve çok net bir şey çıkarsa söylüyoruz. Halkımız için, kendimiz için kıyasıya eleştiriyoruz. Lancet Komisyon Başkanı, başta virüsün laboratuvar kaynaklı olabileceğini söyledi ve eleştiriliyor. Doğruysa kabul edelim. Virüsler bizim akrabamız değil.'' dedi.

''INFLUENZA VE COVID EL ELE GİDİYOR''

Türkiye'de influenza salgını olduğunu belirten Prof. Dr. Ergönül, ''Nasıl ki bu yıl influenza ve Covid el ele gidiyorsa Covid artık bu etkenlerin bir tanesi olarak devam edecek. Son iki yıl influenza görmemiştik, Covid'den başka bir şey görmemiştik; ama 2023 böyle olacak. İnfluenza konusunda çalışmalar sürüyor. Aşı olunmazsa kızamık riski doğabilir. ABD'de ve İngiltere'de çocuk felci vakalarında artış var. Aşıdan kaçan popülasyon nedeniyle vakalar artıyor. Türkiye'den şu ana kadar vaka bildirilmedi ama bunu izlemek gerekiyor. Bilim insanları, çocuk felcine karşı uyarıyor; ancak bu pandemi gibi korkunç rakamlarla ifade edilmiyor. Maymun çiçeği dâhi dünyada daha fazla kişiyi, 80 bin kişiyi hasta etti.'' ifadelerini kullandı. Salgın konusunda Türkiye'de panik olacak bir durum olmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Ergönül, ''Paniğe kapılmadan verileri takip ederek, paylaşarak izlemek şu anda en doğrusu. Bilim insanlarının doğru ve sağlam verileriyle hekimlerin, sağlık ordusunun birlikte çalışması gerekir.'' diyerek sözlerini noktaladı.

Sağlık Haberleri