Pekin, robotaksi işletmelerine yeşil ışık yaktı

Pekin, robotaksi işletmelerinin büyümesine olanak sağlamak için Yizhuang bölgesinde tamamen sürücüsüz taksiler için ücret talep etmeye izin veriyor. Şehir, robotaksi test alanını genişletmeyi ve güvenliği sağlamayı hedefliyor.

Pekin, robotaksi işletmelerinin büyümesine olanak sağlamak için hızlı adımlar atıyor. Salı günü itibarıyla Pekin’in Yizhuang banliyö bölgesi, başta Baidu olmak üzere yerel robotaksi operatörlerine resmi olarak izin veriyor ve içinde insan personeli bulunmayan, tamamen otonom taksiler için ücret talep ediyor. Bu, sürücünün maliyetini tamamen ortadan kaldırır. Daha önce, halka açık ticari robotaksilerde yolcuyla birlikte içeride oturacak bir çalışanın bulunması gerekiyordu.

Yizhuang bölgesi, Pekin şehir merkezinden arabayla yaklaşık yarım saat uzaklıktadır ve JD.com gibi şirketlere ev sahipliği yapmaktadır. Pony.ai başkan yardımcısı ve Pekin araştırma ve geliştirme merkezi başkanı Ning Zhang, şehirdeki robotaksi operasyonları için daha fazla onayın geleceğini söyledi.

Pazartesi günü CNBC’ye verdiği röportajda “Güvenimiz çok yüksek… belki sadece üç yıl içinde tamamen sürücüsüz araçlarımız Pekin şehrinin tamamında dolaşmaya başlayacak” dedi. Pekin belediye başkanıyla yaptığı görüşmelere atıfta bulunan Zhang, şehrin yıl sonuna kadar robotaksi test alanlarını Daxing Uluslararası Havaalanı’na ve bir tren istasyonunun çevresine genişletmeyi hedeflediğini söyledi.

Temmuz ayında Pekin Belediye Başkanı Yin Yong, Pony.ai, Alibaba ve Xiaomi ile bağlantılı otomobiller, yapay zeka ve diğer ileri teknoloji alanındaki çalışmalarını teşvik etmek için ayrı ayrı görüştü. Bu, Pony.ai’nin resmi WeChat hesabında yeniden yayınlanan devlet medyası raporuna göre.

Şehir ayrıca robotaksi test alanını artırmaya yönelik genel planları da daha önce duyurmuştu.

Ücretli robotaksi hizmetleri

İki yıldan kısa bir süre önce, Kasım 2021′de Pekin şehri, robotaksi operatörlerinin halka açık yolculuklar için ücret toplamasına izin verdi; bu, sürücünün maliyetini ortadan kaldırmaya yönelik ilk adımdı. İnsanlar, şirketlerin uygulamaları aracılığıyla Yizhuang bölgesindeki Baidu ve Pony.ai’den yüksek oranda sübvansiyonlu robotaksi gezileri için rezervasyon yaptırabiliyor.

Zhang, Pony.ai’nin bölgede işlettiği 200′den fazla robotaksiden yalnızca on tanesinin şu anda tamamen sürücüsüz olduğunu söyledi. Pekin şehrinin, halka açık robotaksi operasyonuna izin verme sürecinde, güvenlik sürücüsünün hangi koltukta oturduğu ve aracın test için mi yoksa ticari operasyon için mi kullanıldığı da dahil olmak üzere aşamalı bir süreçte yedi faktörü dikkate aldığını belirtti.

İlk testlerin ardından Zhang, tamamen sürücüsüz robotaksın gelecek yıl Daxing havaalanı çevresinde çalışabileceğini umuyor.

Robotaksi güvenliği

ABD’de San Francisco, robotaksiyi test eden önde gelen şehirlerden biri oldu. Ağustos ayında Kaliforniya eyalet yetkilileri, Alphabet’in Waymo ve General Motors Cruise’un San Francisco’da ücretli robotaksi hizmetleri sunabileceğini ve şehrin her yerinde günün 24 saati yolcu taşıyabileceğini söyledi.

Kısa bir süre sonra Kaliforniya Motorlu Araçlar Departmanı, Cruise’un San Francisco’daki robotaksi filosunu %50 oranında azaltmak zorunda kalacağını söyledi. Şirketin sürücüsüz araçları yakın zamanda çok sayıda kazaya karıştı.

Pony.ai’den Zhang, girişimin Çin’de hiçbir zaman tamamen sürücüsüz, halka açık robotaksi kazası yaşamadığını ve dünyadaki en iyi güvenlik geçmişine sahip olduğunu iddia etti.

Çin’deki diğer robotaksi operatörlerinin güvenlik kayıtları sorulduğunda Zhang, ayrıntıları paylaşamayacağını ancak rakiplerin kaza yaptığını söyledi.

Temmuz ayında robotaksi güvenlik kayıtları sorulduğunda, Baidu’nun bir temsilcisi CNBC’ye konuyla ilgili pek fazla netlik sağlamayan bir rapora atıfta bulundu.

Teknoloji Haberleri