Prostat kanseri, erkeklerin üreme sisteminde yer alan prostat bezi hücrelerinin kontrolsüz ve anormal olarak tabir edilen formda çoğalması ile meydana gelen kötü huylu tümörler olarak açıklanmaktadır. Birçok kişi tarafından araştırılan prostat kanseri için farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
Tercih edilecek olan tedavi yöntemleri, kanserin büyüme ve yayılma hızının durumu ile hasta kişinin genel sağlık durumunun kontrol edilmesi ile belirlenmektedir. Bu faktörlerin yanı sıra, tedavinin potansiyel yararları ile yan etkileri de göz önüne alınmaktadır. Bu süreçte kemoterapi, cerrahi operasyon, radyoterapi ya da hormonal tedavi seçenekleri değerlendirilmektedir.
PROSTATEKTOMİ NEDİR?
Prostatektomi, kansersen etkilenen prostat dokusunun çıkartılması işlemidir. Radikal prostatektomi ise, bezin cerrahi olarak tamamının çıkarılması işlemidir. Bu cerrahi prosedür açık ya da kapalı ameliyat şeklinde gerçekleştirilmektedir. Açık cerrahi girişimlerde operatör hekim tarafından alt karın bölgesine geniş bir kesi atılarak prostat bezine ulaşmak amaçlanır. Rektum ile skrotum (testis) arasındaki perine bölgesi de prostat kanseri tedavisi amacı ile açık cerrahi girişimlerde tercih edilebilen bir diğer bölgedir. Prostatın çıkarılması sonrasında üretilen semen miktarı azalmaktadır. Bu durum ise, ameliyat sonrası hastalarda kuru orgazm adı verilen şikayetin oluşmasına neden olabilmektedir.
PROSTAT KANSERİNİN BELİRTİLERİ
Prostat kanserinin belirtileri genel olarak hastalığın ilerleyen aşamalarında meydana gelmeye başlamaktadır. Ancak, oldukça farklı şekillerde semptomlar gösterebilen bu hastalığın oldukça sinsi bir şekilde ilerlediği de unutulmamalıdır. Bu nedenle kişilerin düzenli olarak sağlık kontrollerini yaptırması, hastalığın erken evrede yakalanabilmesi adına büyük önem taşımaktadır. Prostat kanserinin en bilinen belirtileri arasında şunlar yer almaktadır;
- İdrar yapmada güçlük,
- Sık idrara çıkma,
- İdrar ya da menide kan bulunması,
- Ereksiyon sorunları,
- Ejakülasyon (boşalma) sırasında ağrı,
- İstemsiz kilo verme