Protein tozu vücuda zararlı mı? - Spor yapanların sıklıkla tükettiği protein tozunun popülerliği her geçen gün artıyor. Protein tozunun tercih sebebi ise düzenli spor hayatı olan bireylerin uygun miktarda proteini almasına izin vermesi olarak biliniyor. Kullanımı gittikçe yaygınlaşan protein tozunun sağlığa zararı da en çok araştırılan konular arasında yer alıyor.
PROTEİN TOZU NEDİR?
Protein, kas yapımındaki yardımı ile makro besindir. Proteinler vücudun her bölgesinde sıvı dengesi, hormon regülasyonu ve sağlığın korunması gibi işlevlere sahiptir. Protein tozu, hayvansal ve bitkisel gıdalardan elde edilen bir besin takviyesidir. Protein tozu da kas inşa etmeye ve fiziksel performansı artırmaya yardımcı olduğu için sporcular ve fitness yapanlar arasında oldukça popülerdir. Yıllardır bu ürünün zararı üzerine pek çok açıklama yapılsa da çoğu birey tarafından tercih edilmektedir.
PROTEİN TOZU ZARARLI MIDIR?
Bir kuruluş tarafından yapılan analize göre çok satan 134 protein tozunun içeriği araştırıldı. Sonuçlar, protein tozlarının yüzde 75'inin kurşun seviyelerine sahip olduğunu ve yüzde 55'inin BPA için test edildiğini gösterdi. Çalışma ayrıca cıva, kadmiyum ve arsenik seviyelerini de tespit etti. İçeriğimde zararlı içerikler barındırdığı tespit edilen araştırmaya konu olan markaların ardında pek çok uzman yeniden ''zararlı'' uyarısında bulundu. Uzmanlar, protein tozlarının olası yan etkilerini de açıkladı. Bu kapsamda protein tozu yan etkileri şu şekilde paylaşıldı;
- Sağlıksız kilo alımı,
- Ağır metal zehirlenmesi,
- Kanser olma riski,
- Dehidrasyon,
- Kan basıncını düşmesi,
- Böbreklerin zarar görmesi,
- Karaciğer hasarı,
- Akne ve lekelerin artması,
- Hormonların bozulması,
- Saç dökülmeleri protein tozu kullanımının yan etkileri arasında yer almaktadır. Ayrıca dengesiz ve aşırı kullanımı da ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir.
Protein tozu kullanmak yerine dengeli ve protein yönünden zengin beslenmenin önemine dikkati çeken uzmanlar, tüketilmesi gereken gıdaları da sıraladı. Protein tozu yerine tüketilebilecek ve vücuda faydası olan gıdalar şu şekilde paylaşıldı;
- Tavuk
- Yoğurt
- Yeşil mercimek
- Bezelye
- Ton balığı
- Siyah fasulye
- Badem günlük potein ihtiyacını karşılayan besinler olarak öneriliyor.
Öte yandan uzun süre vücut ağırlığının kilogram başına 2 gramdan fazla yüksek miktarda protein yemek, sindirim sorunlarına, karaciğer fonksiyon bozukluğuna, zayıf kemik sağlığına ve böbrek sorunlarına yol açabiliyor. Bu anlamda uzmanlar, protein tüketimi konusunda dengeli davranılması ve uzman eşliğinde bir beslenme rutini oluşturulmasını öneriyor.