Temurci, "Buraya çıkan her milletvekili arkadaşımız şu an görüşmekte olduğumuz kanun teklifinin bir torba yasa olduğunu ve torba yasayla ilgili eleştirilerini dikkat buyurdular. Tabii, kanun yapma tekniği açısından çok sorunlu bir alan ve aslında bu yasama faaliyetlerinin kalitesini ve ciddiyetini hatta Parlamentonun imajını zedeleyen bir şey. İktidar partisindeki milletvekili arkadaşlarla da konuştuğumuzda hep "Bu son olsun." diyorlar, inşallah bu son olur." dedi.
Emeklilere 5 bin TL ikramiye olumlu
Temurci, teklifin olumlu yönlerinden birinin emeklilere yapılan 5 bin TL ikramiye olduğunu belirterek, "Öncelikle muhalefetin bayraktarlığını yaptığı ve iktidarın da sokağın sesine yanıt vererek çalışan emeklilerimizle ilgili olarak -ki 4 milyonu aşkın emekliyi ilgilendiren bir mesele- şu 5 bin TL'yi bu torba yasayla vermiş olmak bence yılın sonunda yaptığımız en güzel işlerden biri oldu, emeklilerimize hayırlı olsun diyorum." ifadelerini kullandı.
Barınma sorununa çözüm önerisi
Temurci, barınma sorununun ülkenin en önemli sorunlarından biri olduğunu belirterek, "Bu kanun içerisinde de bence şu anda bu ülkenin en önemli sorunlarından bir tanesi barınma ve barınma neden ortaya çıktı meselesini inşallah bütçede daha detaylı konuşuruz. Enflasyon-faiz arasında kurulan yanlış denklem, o ekonomik çıkmazı oluşturan o büyük sebepler aslında bugün ülkede yaşadığımız barınma sorununun temelini oluşturuyor." dedi.
Temurci, barınma sorununa çözüm önerisi olarak, "Şu anda banka sigorta muamele vergisinde, BSMV'de bu meselede muafiyetin bir konuta indirilmesini çok olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Bu, dar gelirli vatandaşlarımızın konut sahibi olmalarını kolaylaştıracak bir düzenleme." diye konuştu.
Gelir adaletsizliğine karşı adım
Temurci, gelir adaletsizliğinin en önemli göstergelerinden birinin sermayenin millî gelirden almış olduğu payın her geçen yıl sermaye lehine gelişiyor olması olduğunu belirterek, "Dolayısıyla burada banka ve finans kuruluşlarının 2024 ve 2025 kazançlarından elde ettikleri gelirlerin enflasyona tabi tutulmadan değerlendirilecek oluşu ülke ekonomisine de bir katkı sağlayacak, ki bu katkı yaklaşık 70 milyar TL'yi bulacak. Küçük de olsa gelir adaletsizliğinin düzeltilmesinde bir adım olarak görüyoruz." dedi.
Kaçakçılıkla mücadeleye destek
Temurci, kaçakçılıkla mücadeleye destek verdiklerini belirterek, "Kaçakçılıkla ilgili mücadeleler var ve finansal sıkıntıda olan işletmeler… Buraya bir parantez açmak istiyorum, elbette Cumhurbaşkanımıza bir yetki veriliyor. Sıkıntıda olan firmalar için iki yıl daha bu yeniden borç yapılanması konusunda Cumhurbaşkanımıza bir yetki veriliyor. 2019-2023 Temmuz ayı arasında, yaklaşık dört buçuk yıl içerisindeki bütün rakamları incelediğimizde şöyle bir tablo var elimizde, dört buçuk yıl içerisinde borçlarından dolayı yapılanmaya giren firma sayısı 6 kat artmış; bunu bir yere not edelim.
Peki, burası 6 kat artmış ama bu yapılanmaya giren şirketlerin maliyeti ülkeye ne olmuş? 5,5 milyar TL'den 142 milyar TL'ye ulaşmış. Kayıtlara geçsin diye söylüyorum, önümüzdeki dönemde bu şirketlerin bir zombi şirket yapısına dönüştüğü ve operasyonel performanslarıyla bu yükü kapatamayacakları ve ekonomiye büyük bir yük olacağını, onun için de çok acilen ilgili bakanlıkların bu konuda tedbir alması gerektiğinin altını çiziyorum." ifadelerini kullandı.