Başbakan Yardımcısı Şimşek, İslam Kalkınma Bankası (İKB) İcra Kurulu 42. Yıllık Guvernörler Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, dünyada ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) bölgesinde durgun küresel ticaret, korumacı eğilimler, düşük üretim ve jeopolitik gerilimler gibi önemli sorunların olduğunu söyledi.
Geçen 10 yılda gösterilen güçlü performansa rağmen İİT üye ülkelerinin küresel gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 9'nu temsil ettiğine dikkati çeken Şimşek, "Açıkça görülüyor ki yapısal bir reforma ihtiyaç var. Birçok üye ülke büyüme motoru olarak enerji sektörü, dinamik nüfus ve ticarete güveniyor." diye konuştu.
Şimşek, özgün iş modeliyle İKB Grubunun üye ülkelerin gelişiminde güçlü bir rol oynadığını ifade ederek, başlangıcından bu yana üye devletlere 124 milyar dolar finansman sağlayarak onları destekleyen İKB grubunu takdir ettiklerini dile getirdi.
"TÜRKİYE EKONOMİSİ DİRENCİNİ BİR KEZ DAHA KANITLADI"
Bölgedeki büyük altyapı açığı göz önüne alındığında bankanın kaynaklarını etkili bir şekilde ayırmaya ve finansal kapsamını arttırmaya devam etmesinin gerekli olduğunu vurgulayan Şimşek, "Çeşitli kaynakları harekete geçirme işletme verimliliği, iyi bir yönetim, kurallara dayalı politikalar ve sonuç odaklı finansmanla mümkün olabilecek bir güven gerektiriyor." dedi.
Şimşek, darbe girişimi ve jeopolitik nedenlerden dolayı 2016'nın Türkiye için zorlu bir yıl olduğuna dikkati çekerek, Türk insanı ve ekonomisinin direncini bir kez daha kanıtladığını dile getirdi.
Geçen yıl büyüme oranının yüzde 2,9 seviyesinde kaldığını aktaran Şimşek, "Ancak en kötüsünü geride bıraktık. Ekonomi ivme kazanıyor ve yüksek gelirli ülke statüsünü edinmek için oldukça kapsamlı bir reform programıyla Türkiye yapısal reformalara odaklanıyor." değerlendirmesinde bulundu.