Sudan kargaşası: mülteciler Mısır'a akın ediyor!

Sudan kargaşası: Hartum'daki şiddet kötüleşirken, mülteciler Mısır'a akın ediyor!

Sudan'ın başkenti Hartum'da şiddet olayları sürerken, yüksek fiyatlı otobüs biletleri ve uzun kontrol noktalarında bekleyen binlerce kişi riskli bir yolculuğun ardından Mısır -Sudan sınır kapısına akın etti. 22 Nisan'da Hartum'dan 21 yaşındaki tıp öğrencisi Noon Abdelbassit, kendisine 200 dolara mal olan 850 kilometrelik bir yolculuğun ardından güney Mısır'daki Argeen sınır kapısına ulaştı.

Sudan ordusu komutanı Abdel Fattah al-Burhan ile paramiliter grup Hızlı Destek Gücü (RSF) başkanı Mohamed Hamdan Dagalo (olarak bilinir) arasında Sudan'da bir güç mücadelesinin başlamasından bir hafta sonra, erkek kardeşi ve iki amcasıyla birlikte başkentten kaçtı.

Abdelbassit, Kahire'ye vardıktan sonra "Tanrıya şükür yolculuk çok sorunsuz geçti" dedi. Bununla birlikte, Hartum'daki kontrol noktalarından geçerken huzursuz hissettiği birkaç kez oldu, ancak daha sonra yollar güvenliydi. Yolculuğun "çok uzun ve çok yorucu" olduğunu söyledi. Sınıra vardığında sadece iki otobüs vardı. Ancak arkadaşları, gelişinden iki gün sonra sınırda yaklaşık 40 otobüs olduğunu ve otobüs bilet fiyatlarında dramatik bir artış olduğunu söyledi.

420’den fazla kişi öldü

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre ülkede çatışmalar başladığından beri 3.700'den fazla kişi yaralandı ve 420'den fazla kişi öldü. Abdelbassit sınırı geçmeyi başarırken, ağabeyi ve iki amcası içeri alınmadı. Ramazan Bayramı nedeniyle şu anda kapalı olan Mısır konsolosluğunda vize başvurusu yapmak için kuzey Sudan'daki Wadi Halfa'ya gitmek zorunda kaldılar.

Kara geçişlerinde Sudanlı kadın ve çocukların Mısır'a girmek için vize almaları gerekmiyor; sadece 16-50 yaş arası erkeklerin ihtiyacı var. 25 yaşındaki mühendis Rila, 22 yaşındaki kız kardeşiyle birlikte Hartum'dan ayrıldı. Binasında elektrik, yiyecek veya su olmadığını, sadece sürekli silah sesleri ve patlamalar olduğunu söyledi.

Geçen Pazar Argeen'e vardığında, gün boyunca 40 otobüs daha geldi. Mısır sınırındaki personel, personel sayısının az olduğunu ve çok sayıda insanı barındıramayacaklarını ve onları saatlerce beklemek zorunda bırakacaklarını söyledi.

Rila, "Mısır sınır görevlilerinin evrakları işleme koyması uzun zaman aldı. [Pazar günü] saat 17.00'den Pazartesi günü saat 5.00'e kadar otobüste bekledik. İnsanlar uzun yolculuktan dolayı çok yorgundu. Bazı yaşlı insanlar baş dönmesi ve yüksek tansiyon yaşadı."

'Son derece kötü'

Mısır'ın resmi devlet televizyonu AlQahera News, Salı günü Argeen kapısından Mısırlılar, Sudanlılar ve diğer milletlerden 100'den fazla otobüsün son birkaç saat içinde sınıra ulaştığını ve bu hafta binlerce kişinin gelmesinin beklendiğini bildirdi.

Mısır dışişleri bakanlığı 23 Nisan'da 436 Mısırlının güvenli bir şekilde Sudan-Mısır sınırına ulaştığını söyledi. AlQahera'nın görüntüleri, çatışma patlak verdiğinde Argeen sınırında birkaç ambulansı, bagajlarıyla birlikte otobüslerden inen Sudanlı aileleri ve Sudan kasabalarına mal teslim eden birçok Mısırlı kamyon şoförünü gösteriyordu.

Bu haftanın başlarında, kimliğinin açıklanmasını istemeyen Sudanlı bir avukat, annesi ve üç ve altı yaşındaki yeğenleriyle Argeen sınır kapısına geldi. Oraya varmaları 11 saat sürdü. Ramazan Bayramı tatili yeni başladığı için geçiş o zamanlar nispeten sessizdi. Süpermarketlerde yiyecek olmadığı, evlerde akan su olmadığı ve hatta Hartum'da RSF varlığının bulunduğu üst sınıf bir semt olan Kafouri'deki evinin iki kez vurulduğu için ayrılmak zorunda kaldığını söyledi.

Avukat, Hartum'dan sınıra giden otobüs yolculuğuna 70.000 Sudan poundu (123 dolar) harcadı ve şimdi kız kardeşi ve erkek kardeşi de dahil olmak üzere Mısır'a giden daha fazla insanla "kriz istismarcıları" fiyatları artırıyor. "Sudan'daki durum son derece kötü" diyerek, yakın zamanda geri dönme şansı olmadığı için Mısır'daki kalış süresini uzatmayı planladığını da sözlerine ekledi.

Mısır Kişisel Haklar Girişimi (EIPR), yurtdışındaki en büyük Sudanlı topluluklarından biri olan Mısır'da 2 ila 5 milyon Sudanlı mültecinin yaşadığını tahmin ediyor. Şu an itibariyle, mevcut kriz nedeniyle kaç Sudanlı mültecinin kaçmak zorunda kalacağına dair resmi bir tahmin yok.

Tahmini mülteci akınına yanıt olarak, birçok Mısırlı aktivist sosyal medyada Sudanlılar için vizesiz sınırlar için kampanya yürütürken, Kahire merkezli hayır kurumları tıbbi yardıma ihtiyacı olan mülteciler için acil yardım hatları kurdu.

Dünya Haberleri