Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, Temmuz’un son haftasında borçlanma miktarı 839 milyar 830 milyon TL’yi buldu. Geçtiğimiz yıla göre en büyük artış ise taksitli kredi kartı borçlanmalarında yaşandı.
Uzmanlara göre, kredi kartı borçlarının artmasının nedeni ise taksitli nakit avanslar. Kredi kartı borcu olanlar bu duruma dikkat etmeliler ve bu tür taksitli nakit avanslardan kaçınmalılar. Kredi kartı borçlarının zamanında ödenmesi ve borç miktarının kontrol altında tutulması önemli bir konu haline gelmiştir.
Bireysel kredi kartı borçlanması yeniden yükselişte
BDDK’nın verilerine göre, bireysel kredi kartı borçlanmaları Temmuz ayının son haftasında yeniden yükselişe geçti. TL ve yabancı para cinsinden bireysel kredi kartı borçları toplamda 839 milyar 830 milyon TL olarak kaydedildi. Bu borçların 399 milyar 534 milyon TL’si taksitli, 440 milyar 296 milyon TL’si ise taksitsiz olarak gerçekleşti.
Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre bireysel kredi kartı borçlanmaları tam 2,85 kat artış gösterdi. Taksitsiz borçlanmalarda ise yüzde 160, taksitli borçlanmalarda ise yüzde 219 seviyelerinde bir artış gözlendi.
Bu veriler, BDDK’nın açıkladığı bilgilere dayanılarak elde edilmiştir ve gösteriyor ki, bireysel kredi kartı borçlanmaları yeniden hızla yükselişe geçmiştir. Özellikle taksitli borçlanmaların artış oranı oldukça dikkat çekicidir. Bankalar ve finansal kuruluşlar, bu büyüme trendini takip ederek, tüketici kredisi taleplerinin karşılanması için çeşitli kampanyalar ve fırsatlar sunabilirler. Fakat, artan borçlanmaya dikkat etmek ve kişisel finans yönetimi konusunda dikkatli olmak önemlidir.
Kredi kartı borçları artış yaşayacak
Taksitli nakit avans kullanımının vatandaşların borçlarını artırdığı belirtildi. Geçen yıla kıyasla taksitli kredi kartı borçlanmalarında büyük bir artış yaşandığı gözlendi. Tasarruf Uzmanı Çağada Kırım, taksitli kredi kartı borçlarının bu kadar yükselmesinin sebebinin tüketicilerin kredi kartlarından taksitli nakit avans kullanması olduğunu düşünmektedir.
İhtiyaç kredilerindeki artış oranının düşük olduğu gözlemi yapılmış ve tüketicilerin nakit ihtiyaçlarını kredi kartlarıyla taksitli nakit avans çekerek karşıladığı görüşüne varılmıştır. Üstelik bankaların yeni müşterilere sunduğu sıfır faizli taksitli nakit avans kampanyalarının da bu artışta payı olduğu belirtilmiştir.