Tapuda sistem değişti 81 ilde yeni dönem başladı! Eski kimlikle tapu işlemi yapılır mı?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından pilot uygulaması tamamlanan Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS) sistemi devreye alındı. Tapuda yeni dönem başladı. Tapuda eski kimlikle satış işlem yapılır mı?

Tapuda sistem değişti yeni dönem başladı! Eski kimlikle tapu işlemi yapılır mı? Gelişen teknolojiyi sistemlerine entegre etmeye devam eden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yeni bir uygulamaya geçti. Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS) adı verilen sistem ile vatandaşların tapu işlemlerini yaparken mağdur olmalarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Son dönemde yükselen konut ve arsa fiyatları dolandırıcıların da iştahını kabartırken yapılan düzenleme ile vatandaşın korunması amaçlanıyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü vatandaşı korumak için teknolojinin en üst düzey nimetlerinden yararlanırken bunlardan biri de Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS) olarak öne çıktı.

TAPUDA YENİ KİMLİK ŞART MI, ESKİ KİMLİKLE TAPU İŞLEMLERİ ALIM VE SATIŞ İŞLEMİ YAPILABİLİYOR MU?

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan “Vatandaşlarımız bir tapu devir işleminin tarafları olduğu durumda, gerekli başvurular yapılıp, tapu devri hazır hale gelince, ilgili tapu dairelerine bizzat imzaya gittiklerinde, EKDS ile kimliklerini doğrulattıktan sonra devir için imza verebilecekler, kimlik doğrulaması yapılamazsa tapu devir işlemi devam etmeyecek" diyerek yeni sistem hakkında bilgilendirmede bulundu. Yeni geliştirilen sistem satış ve devir işlemine konu olan tapu için gerçek sahibinin kesin olarak ortaya konulmasını sağlayacak, alıcı ve satıcı tarafın haklarını koruyacak.

TAPU ALIRKEN ESKİ KİMLİK GEÇERLİ Mİ?

Eski kimliklerin geçerliliği hakkında da bilgi veren Özcan tapu işlemi yapmak isteyen kişileri uyararak tapu işlemi yapılmadan önce kendi işlem güvenlikleri açısından mutlaka kimliklerini yeni kimlik kartı ile değiştirmelerini söyledi. Özcan "Eski kimlik kartları da halen kullanıma devam ediliyor ama artık her şeyin elektronik ortama taşındığı, işlemlere hız verildiği noktada, eski kimlik kartlarından bir an önce kurtulmak gerekir” diyerek eski kimliğini kullanan kişilerin bir an önce yenilemelerini tavsiye etti. Eksi kimliklerin geçerlilik tarihi için yapılan son güncelleme ile 31 Aralık 2023 tarihi belirlenmişti. Ancak İçişleri Bakan Soylu BDDK ile görüştüklerini belirterek eski kimlikle bankacılık işlemleri için sınırlama getirilebileceğini ifade etmişti.

Ekonomi Haberleri