Hazal Birgül ise hazırladıkları robot elin tuzaklanan bombaların imhası aşamasında fayda sağlamasını ümit ettiklerini kaydetti..
Öğrencilerden Ömer Faruk Bakış da hazırladıkları robot elin kişinin komutlarına göre hareket ettiğine işaret ederek geliştirmeyi sürdürdükleri robot elin zırhla kaplanabileceğini aktardı..
Bu mekanizmada bombanın bulunduğu alanın ilk olarak görüntüsünün alınması gerekiyor. Düzeneğin kurulacağı hareketli aksam üzerine bir kamera kurulması şart. Robot el bombanın bulunduğu alana ulaştırıldığında elimizdeki sistem üzerinden bombayı uzaktan patlatmayı gerçekleştirebiliriz.".
"Haberlerde, bomba imha ekiplerini izlerken aklımıza bu fikir geldi. Amacımız, insanları tehlikeden uzak tutmaktır. Robot el ölümlerin önüne geçecektir. Tuzaklanan bombalar, ele takılan düzeneğin hareket ettirdiği yapay bir el tarafından imha edilebilecek..
"Amacımız insanları tehlikeden uzak tutmaktır" Acar, son dönemde bomba imhasına yönelik çalışmaların arttığını dile getirerek şöyle konuştu:.
"Sensörler yardımıyla oluşturduğumuz veri eldiveni ile robotik ele veri aktarımı yaparak robotik parmakların hareketini sağlıyoruz. Bu proje bomba imha uzmanlarının uzaktan en az tehlike arz edecek şekilde kontrol yapmalarına imkan sağlayacak." diyen Acar, geliştirdikleri robot elin tehlikelere karşı etkili olabileceğini düşündüklerini belirtti.
Projenin koordinatörlüğünü yapan Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi Oğuz Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geliştirdikleri robot el ile can kayıpları ve yaralanmaların önüne geçmeyi hedeflediklerini söyledi..
Hazırladıkları proje üzerinde bir süre çalışma yürüten öğrenciler, ellerine taktıkları eldiven şeklindeki düzeneğe bağlı yapay bir elin hareket etmesini sağladılar..
Siirt Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri, özellikle şüpheli paket ve tuzaklanan bombaların imhası aşamasında can kaybı ve yaralanmanın önüne geçilmesi amacıyla bir proje geliştirme kararı aldı..