TESK Başkanı Palandöken'dan hurda araç teşvik yasası açıklaması

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, hurda araç teşvik yasasının tekrar gündeme gelmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

TESK Başkanı Palandöken'dan hurda araç teşvik yasası açıklaması - Hurda araç teşvik yasasında çevreyi, insan sağlığını ve trafiği olumsuz etkilediği gerekçesiyle hurda araçların geri dönüşümünde verilen teşvikini içeren yasanın tekrar gündeme gelmesi talep edildi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, vatandaşların halen kullanığı çürümeye yüz tutmuş, eski, çevre ve görüntü kirliliğine ile birlikte insan sağlığını da tehdit eden araçlarla ilgili teşvik sağlanması öylelikle lisanslı tesislerde geri dönüşüme bırakılarak ekonomiye kazandırılması gerekliliği üzerinde yasa talebinde bulundu.

YASA SÜRELİ DEĞİL SÜREKLİ OLMALI

2019'da uygulama koyulan hurda araçlara teşvik yasası tekrar gündeme gelmesi gerekliliğine değinen Palandöken, vatandaşlara belirli imtiyazların sağlanmasına, araçlarını hurdaya veren kişilerin motorlu taşıtlar vergi borçları ve trafik cezaları silinmesi yönünde talebine ek olarak çıkarılacak yasa belirli süre değil sürekli olması yürürlükte kalmasını istedi.

Trafikte hurda ve yaşlı araç sayısında ciddi artışın yaşandığına dikkat çeken TESK Başkanı Bendevi Palandöken, döviz kurlarında artış nedeniyle sıfır araç fiyatlarına dikkat çekti. Fiyatlar yükselirken vergisiz fiyatı da yükselen ÖTV matrahı da yüsekldiği için araç fiyatları iki kattan fazla arttı. Bu durum vatandaşları ikinci el ve yaşlı araç kullanımına yöneltti. Trafikte hasarlara, akaryakıt sarfiyatının yükselmesine ve gereksiz parça ithalatına neden olarak milli servetin kaybına yol açmaktadır. Yaşlı araçların hurdaya çıkmaması ülkede yurt dışı hurda ithalinin yolunu açıyor.

'TEŞVİK ŞART'

Palandöken, 'Karayollarında yaklaşık 26 milyon araç var ve bu araçların çoğu 15 yaş ve üzeri. Tüm dünyanın çevreye daha az atık salan hibrit ve elektrikli araçlara yöneldiği bu dönemde ülkemizin bu denli hurda ve yaşlı araç kullanması çevreyi de olumsuz etkiliyor. Çünkü ulaşım sektörü insan yapımı sera gazlarının en büyük üreticisidir. Yaşlı ve hurda araçların gerek kara duman atması gerek egzoz emisyon değerlerinin normalin çok üstünde olması çevremizi tehdit ettiği gibi insan sağlığını da olumsuz etkiliyor. Bu nedenle cadde, sokak ve meydanlarda yer alan hurda ve atıl araçlar için vatandaşlarımıza teşvik şart' ifadelerini kullandı.

Türkiye'de kayıtlı 26 milyon araç bulunuyor. Sıfır araçta arzın talebi karşılamadığı noktada ikinci el araç fiyatları artmasına rağmen sürücüler yaşlı ve hurda araçlara yönelmesinin önüne geçilmesi gerekliliği üzerinde duruldu.

Siyaset Haberleri