Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Mersin’de yaptığı ziyaretlerde enflasyonla mücadele, ihracat, serbest bölgeler ve esnaf destekleri konularında önemli açıklamalarda bulundu.
Enflasyonla Mücadele Birinci ve En Öncelikli Hedefimiz
Bakan Bolat, burada yaptığı konuşmada, iş dünyasının en önemli çatı kuruluşlarından 24’ünün başkanları ile bu yılın ikinci yarısı için istişare ve koordinasyon toplantısı yaptıklarını anımsatarak, “Enflasyonla mücadele birinci ve en öncelikli hedefimiz.” dedi.
Bolat, enflasyonla mücadelede başarı sağlamak için tüm kesimlerin el ele vermesi gerektiğini vurgulayarak, “Enflasyonla mücadelede başarı sağlamak için tüm kesimlerin el ele vermesi gerekiyor. Bu konuda biz de Ticaret Bakanlığı olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Fiyat istikrarını sağlamak için piyasalarda denetimleri artıracağız. Tüketicilerimizin haklarını korumak için gerekli tedbirleri alacağız. Rekabeti engelleyen uygulamaların önüne geçeceğiz.” diye konuştu.
Bolat, enflasyonla mücadelede başarı sağlamanın ekonomik büyüme ve istihdam için de hayati önem taşıdığını belirterek, “Enflasyonu düşürmek demek faizleri düşürmek demek. Faizleri düşürmek demek yatırım maliyetlerini düşürmek demek. Yatırım maliyetlerini düşürmek demek üretimi artırmak demek. Üretimi artırmak demek ihracatı artırmak demek. İhracatı artırmak demek döviz girdisini artırmak demek. Döviz girdisini artırmak demek cari açığı azaltmak demek. Cari açığı azaltmak demek ekonomik istikrarı sağlamak demek.” ifadelerini kullandı.
İhracat Hedeflerimiz Büyük
Bolat, Türkiye’nin son 20 yılda mal ve hizmet ihracatında önemli başarılar elde ettiğini belirtti. Bolat, “Mal ihracatımız 2002 yılında 36 milyar dolardan 2023 yılında 210 milyar dolara çıktı. Hizmet ihracatımız ise 2002 yılında 8 milyar dolardan 2023 yılında 60 milyar dolara çıktı. Böylece toplam ihracatımız 2002 yılında 44 milyar dolardan 2023 yılında 270 milyar dolara çıktı.” dedi.
Bolat, 2028 için büyük hedefler olarak mal ihracatında 400 milyar dolar ve hizmet ihracatında 200 milyar dolar hedef belirlediklerini belirterek şunları ifade etti:
"Eximbank’ın sermayesini temmuz ayı içinde yüzde 40 artırarak 20,8 milyara çıkardık. Bu 6,8 milyarlık artırım, yaklaşık 70 milyar lira ekstra ihracat finansmanı olacaktır. İhracatçılarımız hemen başvurularını yapmaya başladılar zaten. Merkez Bankamız ihracat reeskont kredisini günde 300 milyondan 5 kat artışla 1,5 milyara çıkardı. Bu da ihracatçılarımızı önemli ölçüde rahatlatan bir finansmana erişim imkanı oldu.