Çin’in Wuhan kentinden başlayarak tüm dünya ülkelerine yayılan ve 2019 yılından bu yana farklı varyantları ile aramızda dolaşmaya devam eden koronavirüs salgını, son günlerde yeni varyantı ile adından söz ettirmeye başladı. Amerika’da yayılım göstermeye başlayan yeni XBB 1,5 varyantının mevcut Omicron varyantının alt varyantı olduğu belirtilirken, söz konusu yeni varyantın şimdiye kadar ki en hızlı yayılan varyant olduğu kaydedildi.
Geçtiğimiz günlerde koronavirüsün yeni varyantı XBB 1,5 varyantına ilişkin uyarılarda bulunan Dünya Sağlık Örgütü, Amerika’da başlayan ve bazı Avrupa ülkelerine yayılım gösteren XBB 1,5 varyantı ile ilgili olarak oldukça endişeli olduklarını bildirdi. XBB 1,5 varyantının yayılım hızının diğer varyantların yayılım hızlarının önüne geçtiğine dikkat çeken DSÖ uzmanları, bulaş hızının yüksek olmasının yakın zaman içerisinde ölüm oranlarını da artırabileceğini vurguladı.
Dünya Sağlık Örgütü’nden gelen açıklamaların ardından vatandaşlar tekrar eski günlere dönme ihtimalinin ortaya çıkmasından ötürü tedirginlik yaşarlarken konuya ilişkin bir açıklama da Prof. Dr. Ahmet Alim’den geldi. XBB 1,5 varyantının hızla yayılmaya başladığına dikkat çeken Alim, konuya ilişkin detayları paylaştı.
“ANTİKORLARDAN HIZLA KAÇIYOR!”
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Alim, Amerika’dan sonra Avrupa ülkelerinde de görülmeye başlanan ve yayılım hızı oldukça yüksek olan XBB 1,5 varyantına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. XBB 1,5 varyantının dünya genelinde koronavirüsün alt varyantı olarak görüldüğüne dikkat çeken Alim, varyanta ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Bu varyant, bağışıklık sistemi elemanlarından olan antikorlardan hızlı bir şekilde kaçıyor. Bu yüzden de kapalı ortamda bulunan kitleler arasında aynı hızda yayılıyor. Sanıyorum ki ilerleyen günlerde yayılım hızını biraz daha artıracak.”
HAYATİ TEHLİKE YARATABİLİR!
Yeni varyantın bulaş hızının yüksek olduğunu ancak insanları hastaneye düşürmediğini ve buna bağlı olarak öldürücülük oranının oldukça düşük olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ahmet Alim, yine de bazı grupların bu virüs sebebi ile hayati risklerinin bulunabileceğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Varyantın ölüm riski çok düşük. Diğer varyantlar gibi değil. Ancak tabi ‘çok düşük’ derken elbette ki 65 yaş üstü insanlarda, kemoterapi görenlerde, organ transplantasyonu ve diyabeti olanlarda ölüm oranı yüksek olabilir.”