Türkiye’deki ekonomik gelişmeler, yatırımcılar ve vatandaşlar için büyük önem taşıyor. Enflasyon, döviz kuru, faiz, altın, gümüş ve borsa gibi piyasa göstergeleri, hem tasarruf hem de yatırım kararlarını etkiliyor. Bu makalede, Türkiye piyasalarında son durumu ve beklentileri uzman analistlerin yorumlarıyla ele alacağız.
Enflasyon ve Döviz Kuru
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı son verilere göre, Türkiye’de tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ağustos ayında bir önceki aya göre %1,12 artarak yıllık bazda %19,25’e yükseldi. Üretici fiyat endeksi (ÜFE) ise aynı dönemde %2,45 artarak yıllık bazda %45,52’ye ulaştı.
Orta Vadeli Program’da (OVP) ise 2023 yılı sonu için TÜFE tahmini %14,1 olarak belirlendi. OVP’de ortalama döviz kuru tahmini ise 23,30 TL olarak açıklandı.
Bu veriler ışığında, uzman analistler kısa vadede özellikle yıl sonuna kadar döviz kurunda nasıl bir seyir beklediklerini paylaştılar. Bir analiste göre, Türkiye’deki hedeflenen bu enflasyon yıl sonu itibariyle mevcut Merkez Bankası faizi ve ABD’deki faiz ve enflasyon tarafına baktığımızda kabaca %14-15’lerde bir değer kaybı TL’de en azından kısa vadede yıl sonuna kadar bekleyebiliriz. Bu da kabaca 30 lirayla 31 lira arasında bir yerde dolar kurunu göreceğimiz anlamına geliyor.
Altın ve Gümüş
Altın ve gümüş fiyatları da hem küresel hem de yerel faktörlerden etkileniyor. Küresel piyasalarda altının ons fiyatı, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal genişleme politikasına ilişkin beklentilerin değişmesiyle baskılanıyor. Ancak uzmanlar, pandemi döneminde görülen 2075 dolarlık seviyesine ulaşamayan bir onsun dünyada aslına bakarsanız en ucuz kalmış ürünlerden biri olduğunu söylüyor.
Gümüş fiyatları ise altına göre daha volatil bir seyir izliyor. Uzmanlar, altın gümüş rasyosunun önemli bir gösterge olduğunu belirtiyor. Altın gümüş rasyosu, bir ons altının kaç ons gümüşe eşit olduğunu gösteriyor. Bu rasyo geçen günlerde 78’lere kadar geldiğini ama oradan tepkiyle tekrar yukarı döndüğünü görüyoruz. Uzmanlar, asıl major olarak bekleyecekleri yerin orada 78 seviyesinin altına inmesi ve kapanışlar göstermesi ve gümüş öncülüğünde de değerli metallerin ön plana çıkarak orta vadede güzel getiriler ortaya koyması olduğunu ifade ediyor.
Türkiye’de ise altın ve gümüş fiyatları, döviz kuru hareketlerinden de etkileniyor. Uzmanlar, diyelim ki ons tarafı baskılanmaya devam edildi ve bu mevcut seviyelerinde kaldı dedikleri takdirde dolar TL ile alakalı yıl sonu ilişkiyi beklentimizi ortaya koyduk gram altın ve gram gümüş’te söylediğimiz seviyeler kadar bir yükseliş bekleyebiliriz. Yani 1900 TL üzerine giden bir gram altın yaklaşan bir gram gümüş bekleyebiliriz. Ama günün sonunda bir yerden sonra mızrak çuvala sığmayacak ve ons tarafında da hareketler olacak. O yüzden orta vadede değerli metallerde de ciddi potansiyel görüyoruz.
Borsa
Borsa İstanbul’da (BIST) ise her haftayı yeni bir TL bazlı rekorla kapattığını görüyoruz. Ancak bunu yaşarken endeksin geneline yayılan homojen istikrarlı bir yükseliş yok. Artık iki ileri bir geri giden hisse senetleri var. Zaman zaman atak yapan sektörler var. Buna eşlik eden major hisse senetleri var endeks ağırlığı olan. Ama hep nitedirginlikle ilerleniyor.
Borsadaki hareketliliği belirleyecek olan faktörler ise döviz kurunun bundan sonraki süreçteki durumu, Mehmetçiğin yapacağı uluslararası geziler ve bundan sonra getirebileceği yabancı sermayenin kkm’nin seviyesi gibi hususlar. Borsada en önemli sorunlardan biri de faiz tarafının ne şekilde gelişeceği. Mevduat faizinin artmaya başladığını görüyoruz ama bundan sonra daha fazla artar mı ve bu ön plana alınmaya başlanır mı?
Uzmanlar, kısa vade için beklenen ama bir türlü gerçekleşmeyen endeksin geneline yayılmayan çünkü bir şekilde TL getiri sağlayacak enstrümanların ön planda tutulması gereken bir dönem ekonomi yönetimi açısından endekste bir haber akışıyla bir major değişim olabileceğini söylüyor. Fakat kısa vadede piyasanın birçok harekete gebe olduğu sürece bir şekilde endeks mühendisliği ile uzatıldığını da belirtiyor.
Sonuç
Türkiye piyasalarında son durum ve beklentileri ele aldığımız bu makalede, enflasyon, döviz kuru, faiz, altın, gümüş ve borsa gibi önemli göstergelerin seyrini uzman analistlerin yorumlarıyla değerlendirdik. Piyasalarda hem küresel hem de yerel faktörlerin etkili olduğunu, hem kısa hem de orta vadede farklı senaryoların mümkün olduğunu gördük. Yatırım kararlarınızı alırken bu faktörleri göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz.