Avrupa Birliği Komisyonu İç Pazar ve Sanayiden Sorumlu Üyesi Thierry Breton, dezenformasyona dair yaptığı açıklamaları ile gündeme geldi. Thierry Breton yaptığı açıklamalarında Twitter platformunu hedef aldı. Birçok büyük uygulamanın yer aldığı dezenformasyon anlaşmasında yer alan Twitter’a sorumluluklarından kaçamazsın uyarısı yapıldı.
Thierry Breton, Twitter’ın dezenformasyona karşı gönüllü uygulama kurallarından ayrıldığını ifade etti. Ancak Twitter’ın yükümlülüklerinin devam ettiğini de belirten Thierry Breton, Twitter’a ve dolayısı ile Twitter’ın sahibi olan Elon Musk’a; ‘’Kaçabilirsin ama saklanamazsın’’ dedi. Thierry Breton açıklamalarında, 25 Ağustos tarihinden sonra AB ülkelerinde gönüllü taahhütlerin ötesinde yasar bir zorunluluk getirileceğinin de haberini verdi.
ÇOK SAYIDA PLATFORM KATILMIŞTI
Avrupa Birliği’nin Covid-19 salgını ve geçtiğimiz yılın şubat ayında başlayan Rusya – Ukrayna savaşı ile beraber artış gösteren dezenformasyona karşı hazırladığı gönüllü uygulama kodu, 2022 yılında otuzun üzerinde platform tarafından imzalanmıştı. Bu platformlar arasında Google, Meta, TikTok, Twitter ve Microsoft gibi büyük platformlar da yer aldı. İmzalanan yeni kod, çevrim içi dezenformasyona karşı daha geniş taahhütler ve önlemler içerdi. Dijital platformlar bu kod ile beraber dezenformasyona karşı daha fazla mücadele etmeyi taahhüt etmiş oldu. Bunu uygulamak kodu kırktan fazla taahhüde ve yüzün üzerinde özel önlem içeriyor. Dezenformasyon yayanların reklam gelirlerinden faydalanamaması, sahte hesaplar, botlar ya da yapay montaj video ile manipülasyonun önlenmesi, dezenformasyonu tanımlamak ve işaretlemek için daha iyi araçlar sağlanması, doğruluk kontrolünün artırılması, siyasi reklamlara şeffaflaştırılması, reklam sponsorların açıkça belirtilmesi, platformların taahhütleri uygulamalarının raporlanması ve koda uyumu değerlendirecek merkez kurulması önlemler arasında yer aldı.
ŞARTLAR KATILAŞTIRILACAK
Dijital platformlar bu yılbaşında ilerleme raporlarını Avrupa Birliği’ne sundu. Avrupa Birliği sunulan raporlarda Twitter’ın raporunu yetersiz buldu. Bu kapsamda yapılan açıklamalarda Twitter’ın da aralarında yer aldığı platformlar için 25 Ağustos tarihinden itibaren Avrupa Birliği tarafından daha katık kuralların uygulanacağı ve denetlemenin daha sıkı olacağı belirtildi. 25 Ağustos tarihinden itibaren geçerli olacak yeni kurallar dahilinde, kural ihlalinde bulunan dijital platformlara küresel cirolarının yüzde 6’sına ulaşan para cezaları uygulanacak. İhlallerin tekrarı durumunda ise söz konusu dijital platformların Avrupa Birliği’ndeki faaliyetlerine son verilecek.