Üniversite öğrencilerinin ev bulma ve kalacak bir yer ayarlama çabaları oldukça sıkıntılı bir sürece dönüşürken kira artışları da bu vesile ile tekrar gündeme geliyor. Konu ile ilgili açıklamalar yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı ve Şehir Plancısı Buğra Gökce, açıklamalarında; “Üniversite öğrencilerinin kiralık konut için yoğun olarak tercih ettiği 8 ilçemizde kira fiyatlarında son 2 ayda yaşanan değişimi inceledik. İki emlak sitesinde yer alan ilanlardan aldığımız verilere göre 8 ilçede kiralar ortalama yüzde 21 artmış durumda. Son 2 aydaki enflasyonun yüzde 18 seviyesinde olduğu düşünüldüğünde, enflasyonun üstündeki kira artışlarının 2 temel sebebi olabilir.” İfadeleri ile konu hakkında detaylıca bir incelemenin yapıldığına dikkat çekti!
İstanbul’da öğrenciler için uygun kira yok!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı ve Şehir Plancısı Buğra Gökce, üniversite öğrencileri için konut krizi ile ilgili yaptığı açıklamalarda; Ev sahipleri daha yüksek gelir elde etmek için kira fiyatlarını arttırdılar. Makroekonomik koşullar nedeniyle, ev sahipleri enflasyon oranında veya enflasyonun üstünde bir gelir elde edebilmek için kira bedellerini sürekli arttırıyorlar. Özellikle üniversiteye yeni başlayacak öğrencilerin İstanbul'umuza gelecek olması, talep yönünde bir artış ürettiği için ev sahiplerinin bu talebi bir fırsat olarak değerlendirerek kira bedellerini çok yüksek oranda arttırması muhtemel. İfadeleri ile kiraların yüksek olmasının ilk nedenini belirtti.
İkinci olarak ise Konut arzı talebi karşılamıyor. İstanbul’da boş konutlar, yabancılara konut satışı, ölçüsüz şekilde artan sığınmacı ve düzensiz göçmen nüfusu gibi unsurlar nedeniyle büyük bir konut talebi var. Dolayısıyla fiyatlar taleple birlikte doğrusal olarak artıyor” ifadeleri ile de konut fiyatlarındaki artışın sebebini dile getirdi.
Çözüm ne olmalı!
Konu ile ilgili açıklamalarında birkaç çözüm önerisi de sunan Buğra Gökçe; Sosyal konut uygulamasını hayata geçirmek, büyük şehirlerimizde sosyal konut üreterek halka arz etmek zorundayız. Boş konutların da yeniden kullanılması için bir dizi öneri daha önce yapmıştık. Kademeli emlak vergisi uygulamasıyla boş konutlardan gerçek bedel üzerinden vergi alınarak bu boş konutların talebe arz edilmesini teşvik etmek gerekiyor. Dedi.