Mevsim geçişlerinde hayatı zorlayan grip hastalığı doğru şartlar sağlanmadığında kolaylıkla etrafa yayılabilir. Bu durum ölümcül riskinin daha da artmasına sebep olabiliyor. Özellikle uzmanlar bu konuda uyarıyor: “Gribin riskine karşı gripten sonraki haftaya daha çok dikkat edilmelidir.”
Grip, halk arasında “soğuk algınlığı” tedavisi yaklaşık 15 günlük süreçte rahatlıkla uygulanacak bakım ile kontrol altına alınabiliyor. Kolay bir şekilde etrafa yayılabilen öksürük, hapşırma ya da konuşma yolu ile dahi bulaşabilen gribin tedavisi her yaş grubunda farklı oluyor. Tek bir tedavi çeşidi mümkün değil. Çocuklar, kronik rahatsızlığı bulunanlar ya da ileri yaştaki bireyler için aynı etkiyi sağlayamıyor.
“6 KAT DAHA FAZLA!”
Grip süreci ve tedavisine yönelik yapılan araştırmalarda grip bulaştıktan sonraki hafta daha çok ön plana çıktı. Bilinenin aksine gribin ilk günleri ne kadar ağır geçse de asıl risk boyutu ikinci haftada gizleniyor. Yapılan araştırmalar sonrası grip bulaşan hastaların ikinci haftaya geçiş yaptığında kalp krizi riski ile karşılaştıkları ve bunun 6 kat daha fazla olduğu fark edilmiştir.
KALP KRİZİ RİSKİNE DİKKAT!
Grip ile beraber vücuda alınan enfeksiyon 2008 ve 2019 yılları arasında tespit edilen laboratuvar raporları ve ölüm kayıtları detaylıca incelendi. Kalbe giden damardaki kan akışının grip nedeniyle engellendiği ve kalp krizinin oluştuğu fark edildi. Özellikle kan pıhtılaşması riski yine bu dönemde artıyor.
UZMAN İSİM UYARDI!
Yapılan tüm bu çalışmaları tek tek ortaya koyan uzman isim grip süreci ile beraber başlayan kalp krizi riskine daha çok önem verilmesi gerektiğini söylüyor. Dr. Annemarjin konuyla ilgili: “Grip ve kalp krizi arasındaki bağ tespit edilmiştir. Sonuçlar aşılama olsa dahi grip enfeksiyonunun önlenebilmesinde birden çok stratejiye ihtiyaç hissettiriyor. Hastanede ya da evde yatan grip hastaları için kalp krizi riski göz önünde bulundurulmalı ve farkındalık arttırılmalıdır” diyor.