Yeterli ve dengeli beslenmenin de belirli bir kurala sahip olduğu söyleyen Uzmanlar Ramazan ayını sağlıklı geçirmek isteyenlere “Muhakkak sahura kalkın ve su içerken sağlığınızı tehlikeye atabileceğinizi unutmayın!” dedi.
Ramazan ayı ile beraber sağlam bir vücuda sahip olmak isteyenler iftar ve sahur öğünlerinde dengeli beslenme sürecini başlatıyor. Doçent Doktor Barış Sarıakçalı dengeli beslenme sürecine yönelik önemli açıklamalarda bulunurken suyun zararına da değindi. Uzun saatler aç kalan ve susuzluk çeken bedene aşırı su yüklemesi yapıldığında aksine tehlikeye yol açabiliyor.
Doktor Sarıakçalı yeterli ve dengeli beslenmek isteyenlere “Sahuru atlamayın” önerisinde bulundu. Sahura kalkmadan oruç tutmak ya da su içmek birey için sakınca oluşturabiliyor. Sahura kalkmanın en önemli sebebi ise tıbbi olarak kan şekerinin erken saatlerde düşmesine engel olabilmektir. Günün daha verimli geçmesi sağlanır.
SAHURDA NE YEMELİYİZ?
Uzman doktora göre sahurda; aşırı tuzlu, yağlı yiyeceklerden ve hamur işlerinden uzak durmak gerekiyor. Süt, yoğurt, peynir, yumurta ve tam tahıllı ekmeğe de yer verilmelidir. Hafif bir kahvaltılık olabilir. Çorbada tercih edilebilir.
İFTARDA NE YEMELİYİZ?
Uzman isim iftarda beslenmeye yönelik; domates, zeytin gibi kahvaltılıklar ile çorba yenmesini öneriyor. Bu tarz bir hafif başlangıç sonrası 15 dakika bekletilerek sebze ya da et yemeğine geçmek doğru görülüyor.
Yemekleri hızlı tüketmek yerine yavaş yavaş çiğnemek metabolizmanın daha rahat çalışabilmesi için önem taşıyor. İftarda yemeklerin ardından şerbetli tatlı tüketecekler uyarılıyor. Özellikle meyvelerin doğal tatlarından ya da sütlaç, güllaç gibi sütlü tatlardan bu lezzet alınabilir.
30 DAKİKALIK YÜRÜYÜŞ YETİYOR!
Ramazan ayında suyun büyük önemi var. Susama hissini giderebilmek için elbette ki iftar ve sahur öğünlerinde bol su içmek gerekiyor. Kafein içeren ürünlerden uzak durarak süt, ayran, soda, meyvelerin suları, Ihlamur ya da kuşburnu da öneriliyor. İftardan sonra yapılacak 30 dakikalık yürüyüş sindirime de destek oluyor. Sadece sahura kalkıp su içip yatmak ise uzman doktor tarafından doğru bir hamle olarak görülmüyor.