Benler insanların büyük bir kısmında doğumda oluşur ve 50 yaşına kadar devam edebilir. Benler, cildin renk pigmentlerinin aşırı üretilmesi sonucu ortaya çıkarlar. Bazı benlerin sağlık açısından risk oluşturabileceği unutulmamalıdır. Dermatoloji Uzmanı Dr. Bilge Ateş, benlere ne zaman dikkat etmek gerektiğini açıkladı.
Benler vücutta doğumda ortaya çıkabileceği gibi 50 yaşına kadar da oluşmaya devam edebilir. Bu büyümeler ciltte renk pigmentlerinin aşırı üretilmesinden kaynaklanan doğal bir oluşumdur. Çoğu ben zararsız olsa da bazıları sağlığınız için tehdit oluşturabilir. Bu konuyu daha iyi anlamanıza yardımcı olmak için benlere ne zaman dikkat edilmesi gerektiği konusunda detaylı bilgiler verecek olan Dermatoloji Uzmanı Dr. Bilge Ateş ile konuştuk.
BENLERİN OLUŞUMUNA NEDEN OLAN ETKENLER
Benler, aşırı güneş ışığına maruz kalma, cildin bronzlaşması veya genetik ve aile öyküsü gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Aslında benler melanin diye de isimlendirilen bir pigmentin aşırı bir şekilde üretilmesinden ortaya çıkarlar. Bu, cilde rengini veren pigmenttir.
Benler ciltte sık görülen bir durumdur ve boyutları ve renkleri yaşla birlikte değişebilir. Bu renk değişiklikleri tipik olarak normal olsa da, sıra dışı veya anormal görünen benlere dikkat etmek önemlidir. Araştırmalar, sağlıklı bir yetişkinin vücudunda 10 ila 40 ben olabileceğini gösteriyor. Bu kahverengi veya siyah oluşumlar ilk olarak doğumda ortaya çıkar ve yaklaşık 50 yaşına kadar gelişmeye devam eder. İlginç bir şekilde, benler kafa derisi, ayak tabanları, avuç içi, parmaklar ve ayak parmakları dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde görünebilir.
Benler, derideki pigment hücreleri cilt boyunca eşit olarak yayılmak yerine kümeler halinde büyüdüğünde oluşur. Melanosit olarak bilinen bu pigment hücreleri, cilde doğal rengini vermekten sorumludur.
Cilt kanseri belirtileri olabileceğinden, benlerin boyutu, şekli veya rengindeki değişiklikleri izlemek önemlidir. Bir dermatologla yapılan düzenli cilt kontrolleri, olası sorunları erkenden yakalamanıza yardımcı olabilir.
RİSKLİ BENLER HANGİLERİDİR?
Bazı benler sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle, benler hakkında bilgi sahibi olmak ve düzenli olarak kontrol ettirmek önemlidir. Benlerin iyi huylu veya kötü huylu olup olmadığı ancak dermatologlar tarafından yapılan muayeneler sonucunda belirlenebilir. Atipik ben veya displastik nevüs olarak adlandırılan ben türü, diğer benlere göre daha risklidir ve deri kanseri gelişimi açısından daha tehlikelidir.