Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un 92. Doğum Günü vesilesiyle düzenlenen anma etkinliğine katıldı. Etkinlikte konuşan Topçu, önemli mesajlar verdi.
Cengiz Aytmatov’un, Sovyetlerin kanlı katili Stalin’in emriyle babasının şehit edilerek henüz 10 yaşında yetim kaldığını ve yetmiyor gibi bir de babasından ötürü “halk düşmanının çocuğu” damgası ile yaşadığını söyleyen Topçu, Aytmatov’un keskin zekâsı ve gayreti ile de, daha 14 yaşında Köy Sovyet’inin sekreteri olmayı başardığını sözlerine ekledi.
"DÜNYAMIZI MANKURT KAVRAMI İLE TANIŞTIRMIŞTIR"
Topçu, Aytmatov’un, “ ‘Cemile’ adlı eseriyle yazılabilecek en iyi aşk romanını yazdığını, ‘Gün Olur Asra Bedel’ romanında ise; tarihine küsen, geçmişini unutan, ailesine, mensup olduğu millete ve öz değerlerine yabancılaşan, ülküsü olmayan insanların milletlerini uyarmış ve dünyamızı, "mankurt” kavramı ile tanıştırmıştır. Eserleriyle birlikte halkının ve Türk dünyasının kültürünü tüm dünyaya duyuran Kırgız yazar ve devlet adamı, Türk dünyasının büyük değeri olan Cengiz Aytmatov'u saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz.” dedi.
"BİR YAŞINDAKİ GENCELİ MEDİNE'NİN, SEKİZ AYLIK GAZZELİ LEYLA'NIN"
Topçu, Aytmatov’un, “İnsan için en zor olan şey, her gün insan kalmaktır.” sözünü hatırlatarak, “bir yaşındaki Genceli Medine’nin, sekiz aylık Gazzeli Leyla’nın, üç yaşındaki Suriyeli Aylan bebeğin, her cuma günü domuz eti yemeye zorlanan ve ailesinden koparılıp anaokullarında domuz eti yedirilen Uygur Türk’ü çocukların katline ve zulmüne neden olan devletlerin yöneticilerine ithaf ederek sözlerime son veriyor, sizleri tekrar saygı ile selamlıyorum.” dedi.
"CENGİZ AYTMATOV SADECE KIRGIZ HALKININ DEĞİL"
Programda söz alan Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev ise, Her halkın kendi büyük yazarları, şairleri olduğunu söyleyerek yazarların, eserleri mensup olduğu halkın karakterini, tarihini, örf adetlerini, dilini ve ülkesinin taşını toprağını betimleyip anlatan birer kaynak olduğunun altını çizerek, Cengiz Aytmatov’un sadece Kırgız halkının değil, Türk dilini konuşan bütün halkların iç dünyasınа kapı aralayan, millî bir betimleyici olduğunu belirtti.
"TÜRK-İSLAM KÜLTÜRÜNÜ VE TURAN COĞRAFYASINI İNSANLIĞA ANLATMIŞTIR"
Programda konuşan Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok ise, “Bugün bir ışığın, bir yıldızın, bir güneşin doğum gününü kutluyoruz. Bu ışık Cengiz Aytmatov’dur. Eserleri 176 dile çevriliyor. 176 ülke, 176 millet Cengiz Aytmatov’u okuyor. Hem Türk dünyasına, hem Rus edebiyatına hem de Kırgız edebiyatına doğan bir ışıktır Aytmatov. Tanrı Dağları’ndan süzülüp gelen, Talas’ın Şeker Köyünde doğan bu değer önemli iz bırakmış bir isimdir. Türk- İslam kültürünü ve Turan coğrafyasını insanlığa anlatmıştır." dedi.
Programa konuşmacıların yanı sıra Keçiören Kaymakamı Uğur Bulut, Moldova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor, Rusya Ankara Büyükelçisi Aleksei Erkhov, Türkmenistan Ankara Büyükelçisi İshankuli Amanlyev, Kırgızistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Aybek Akaev, Kazakistan Ankara Büyükelçi Müsteşarı Aidos Kydyrma, Kırgız Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Mustafa kurt, Tacikistan Ankara Büyükelçisi Mahmodali Rojabiyan, Belarus Ankara Büyükelçisi Viltor Rybak, Kalecik Belediye Başkanı Duhan Kalkan, Keçiören Müftüsü Mehmet Şahin ve Keçiören İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayhan Işık katıldı. Programın sonunda dualar eşliğinde Cengiz Aytmatov büstüne karanfil bırakıldı.