Her ay enflasyon verilerinin yanı sıra pek çok alanda oransal verileri sağlayan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu kez 2023 yılı şubat ayı Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları’nı duyurdu. Gerçekleştirdiği açıklama kapsamında yatırım araçlarına olan ilgiyi rakamsal olarak ortaya koyan TÜİK, genel yatırım yönüne ilişkin de rakamlar ile bilgi verdi.
TÜİK’in aktardığına göre; aylık en düşük kayıp, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 0,21, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 1,75 oranlarıyla mevduat faizinde (brüt) olurken; yine Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yatırım araçlarından dolar yüzde 1,19; euro yüzde 1,72 yatırımcı kaybı yaşadı. TÜİK’ten BIST 100 endeksi için de açıklama geldi. İşte şubat ayı rakamları…
BIST 100’DE GERİLEME YAŞANDI
TÜİK’in verilerine göre, şubat ayında Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 2,23; külçe altın yüzde 3,15; BIST 100 endeksi için ise yüzde 7 oranlarında yatırımcı azaldı. Aynı rakamlar TÜFE ile indirgendiğinde dolardaki kayıp yüzde 2,71; eurodaki kayıp yüzde 3,24; DİBS’teki kayıp yüzde 3,73; külçe altındaki kayıp yüzde 4,64; BIST 100 endeksindeki kayıp ise yüzde 8,43 oranında gerçekleşti. Bu kayıplara rağmen, en yüksek reel getiri külçe altın tarafından sağlandı. Üç aylık verilere göre Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4,02 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan külçe altın, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 1,37 oranında değer kaybettirdi. Dolar ve euroda ise her iki rakama göre kayıplar oldu.
MEVDUAT FAİZİ YATIRIMCISINA KAYBETTİRDİ
Öte yandan BIST 100 endeksine yıllık değerlendirme kapsamında bakıldığında ve TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 38,91 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan bir diğer yatırımcı aracı oldu. Yıllık değerlendirme kapsamında bakıldığında ise mevduat faizi (brüt) yüzde 34,13 oranında yatırımcısına kayıp yaşattı. TÜFE’de ise mevduat faizi (brüt) kaybı yüzde 25,03 oranında kayda geçti.