Yem fiyatları fahiş miktarda! Hayvanlara bakanlar isyan ederken et ve süt üretimi tehlikede!

Yüksek enflasyon ile beraber üretim alanında çok büyük sıkıntılar yaşanmaya başlandı. Yalnızca fabrikaların iflası değil hayvancılık ve çiftçilik gibi mesleklerde de beyaz bayraklar çekilmeye başlandı.

Yüksek enflasyon ile beraber artan maaliyetlerde üreticiler işin içinden çıkamaz oldular. Artan maaliyetlerle üretimini gerçekleştiren fabrika ve diğer üreticilerin sattıkları malın kazancının maaliyetini bile kurtarmaması hatta ve hatta elinde kalması üretim sektöründe iflasları arttırdı. Son isyan ise hayvancılık sektöründe üretimini sürdüren köylüden geldi. Artan yem ücretleri sebebi ile hayvanları besleyemiyoruz diyen vatandaşlar işi bırakma kararı alıyorlar. Bu durumun ise süt ve et üretimindeki krizin eşiğinde olduğunun göstergesi olarak gündeme geliyor. İşte detaylar…

Artan maaliyet iflas ettiriyor!

Yetkililer tarafından ziyaret edilen Niğde hayvan pazarında hayvancılıkla uğraşan kişiler durumlarından şikayetlendiler. Artan pahalılıkta maaliyetlere yetişemediklerini dile getiren üreticiler kazanamıyoruz, elimizdekileri satıp bu işi bırakacağız cümlelerini kurdular. Yine hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar;

“Hayvanlara bakacak gücümüz kalmadı, yem fiyatları sürekli artıyorken Kurban Bayramı’na göre büyükbaş hayvan fiyatları yüzde 30’a varan oranda azaldı, ama yem fiyatları çok arttı. Bu durumda biz zarar ediyoruz. 50 kilogramlık besi yemi 550 liraya geçti, yoncanın tonu 6 bin lira oldu. Bir hayvana günde 10 kilogram yem veriyoruz. Bunlara 12 ay kapalı alanda bakıyoruz. İktidar gerekli desteği vermiyor. Bize sanki bu işi bırakın diyorlar” dedi.

Yem fiyatları çok fazla arttı!

Yetkililere karşı konuşan üreticiler hayvan pazarlarındaki kalabalığın yem fiyatlarındaki artışa dayanamayıp işi bırakmak isteyenlerin mallarını ucuza vermelerinden kaynaklandığını belirtti. Bununla beraber “Hayvancılık zor iş; 24 saat bakım ister, gecesi- gündüzü olmaz. Bayramı, tatili olmaz, yem fiyatlarındaki artış nedeniyle satışa çıkarıyoruz ama yine de alan yok. Bu işin sürdürülmesi zorlaştı. Babadan bu işi sürdürüyoruz. Bu kadar sahipsiz hiç kalmadık” dedi.

Ekonomi Haberleri