Vergi taslağında en dikkat çeken düzenlemelerden biri Asgari Kurumlar Vergisi oldu. Bu yeni uygulama, Türkiye’deki şirketlerin indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının yüzde 10’u üzerinden hesaplanacak. Alternatif olarak, beyan edilen hasılatın yüzde 2’si matrah kabul edilerek yüzde 10 olarak hesaplanan verginin yüksek olanı uygulanacak.
Asgari gelir vergisi düzenlemesi
Ticari kazanç mükellefleri ve serbest meslek kazançlarına yönelik Asgari Gelir Vergisi düzenlemesi de taslakta yer alıyor. Bu düzenleme ile yıllık beyannamelerinde beyan ettikleri vergiye tabi kazançlarının hasılatlarının yüzde 5’inden az olması durumunda, aradaki fark üzerinden tarifeye göre vergi hesaplanacak.
Serbest meslek sahiplerine denetim
Serbest meslek kazancı elde eden doktor, avukat ve diş hekimi gibi meslek sahiplerinin beyan ettikleri hasılatları ile tespit edilen kazançları arasında yüzde 20’den fazla fark olması halinde izah istenecek. İzahı yeterli bulunmayanlara, tespit edilen kazanç üzerinden tarhiyat yapılacak.
Çok uluslu şirketlere yönelik Küresel Asgari Kurumlar Vergisi de taslakta yer alıyor. Bu verginin oranı yüzde 15 olarak belirlendi.
Gayrimenkullerde 5 yıl elde bulundurma ve konut kira istisnasının kaldırılmasına ilişkin düzenlemeler taslakta yer almadı. Tapuda gerçek bedele geçiş önerisi de çıkarıldı.
Borsa kazançlarının vergilendirilmesi ve borsa işlem vergisi bu taslakta yer almıyor. Ancak, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO) ve Gayrimenkul Yatırım Fonları (GYF) için kurumlar vergisi istisnasının devamı için yüzde 50 temettü dağıtma zorunluluğu getiriliyor. Hisse senetlerinde elde tutma süresi 2 yıldan 5 yıla çıkarılıyor ve ortaklık paylarının satışı da bu kapsama alınıyor.
Serbest bölgelerde faaliyet gösteren şirketlerin münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlar için vergi istisnası uygulanacak. Ayrıca, YİD ve KÖİ projelerinin kurumlar vergisi oranı yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarılıyor.
Uzlaşma düzenlemeleri
Uzlaşmada vergi aslı uzlaşma kapsamından çıkarılarak, sadece cezalarda uzlaşma sağlanacak. E-ticaret platformları aracılığıyla yapılan satışlardan yüzde 15 tevkifat yapılması planlanıyor. KDV’de kısmi tevkifat uygulanan işlemlerden kurumlar vergisi tevkifatı yapılması hedefleniyor.
Kayıt dışı faaliyet gösterenlere yönelik cezalar artırılıyor. Verginin 1 katı olarak kesilecek cezalarda 1,5 kat, 3 kat olarak kesilecek cezalarda ise 4,5 kat ceza uygulanacak. Ayrıca, başkasına ait pos cihazı ve IBAN kullanımı gibi usulsüzlüklerde ciddi cezalar getiriliyor.
Yeni vergi taslağı, iş dünyasının görüşleri doğrultusunda şekillendirilmiş olup, vergi sisteminde önemli değişiklikler yapmayı amaçlıyor. Taslak, ilk Bakanlar Toplantısı'nda ele alındıktan sonra Meclis'e sunulacak.