Çin yuanı, ABD Merkez Bankası (Fed), İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) bu hafta para politikası konusunda karar vermeye hazır olmasıyla birlikte, ihtiyatlı havanın hakim olmasıyla dolar başına 7,3 civarına gerileyerek iki haftanın en yüksek seviyelerinden geri çekildi.
Çin Halk Bankası’nın (PBOC) da Cuma günü kredi faiz oranı kararlarını açıklaması bekleniyor. Çin’deki yavaş ekonomik büyüme ve merkez bankasının bir dizi faiz indirimi nedeniyle yuan bu yıl büyük bir baskı altına girdi.
PBOC yakın zamanda tüm bankaların bol likidite tutması ve yeni oluşan ekonomik toparlanmayı desteklemesi için zorunlu karşılık oranını 25 baz puan düşürdü. Çin merkez bankası da para birimindeki zayıflığa, döviz zorunlu karşılık oranını 15 Eylül’den itibaren 200 baz puan düşürerek %4’e düşürerek yanıt verdi.
Yuan’ın Geleceği Ne Olacak?
Trading Economics’in küresel makro modelleri ve analistlerin beklentilerine göre Çin Yuanının bu çeyreğin sonunda 7,37 seviyesinde işlem görmesi bekleniyor. İleriye baktığımızda 12 ay içinde 7,64 seviyesinde işlem göreceğini tahmin ediyoruz. Bu, yuanın gelecek yıl daha da zayıflayacağı anlamına geliyor.
Yuanın performansını etkileyebilecek bazı faktörler şunlardır:
- Fed, BoE ve BoJ’un para politikası duruşları ve faiz oranları
- Çin’in ekonomik büyüme hızı, enflasyonu ve ticaret dengesi
- ABD-Çin ilişkileri ve ticaret anlaşmazlıkları
- Küresel piyasalardaki risk iştahı ve güven
- Yuanın uluslararasılaşması ve serbestleştirilmesi
Yuanın değer kaybetmesinin hem avantajları hem de dezavantajları vardır. Avantajları arasında Çin’in ihracatını ucuzlatması, ekonomik büyümeyi teşvik etmesi ve küresel rekabet gücünü artırması sayılabilir. Dezavantajları arasında ise ithalatı pahalılaştırması, enflasyonu yükseltmesi, dış borcu artırması ve sermaye çıkışlarını tetiklemesi sayılabilir.
Yuanın geleceği belirsiz olsa da, merkez bankalarının kararları öncesinde piyasaların dikkatli olması bekleniyor.