Sıcak havalarda 'Beyin Kanaması' riski artıyor mu? Uzmanı yanıtladı...
Son yıllarda ülkemizde giderek artan aşırı sıcak havalar sonrası 40 ile 45 derecelik yoğun sıcak hava dalgaları sonrası özellikle öğle saatlerinde dışarı çıkanlara uyarı yapılırken 'Beyin Kanaması' riski ile ilgili uzmanından açıklama geldi.
40 ile 50 derece arasında değişen sıcaklık değerlerinin insan sağlığını olumsuz etkilediğinin bilinmesinin yanında ayrıca Sıcak havalarda 'Beyin Kanaması' riski artıyor mu? soruları da merak edilmeye başladı.
Sıcak havalarda 'Beyin Kanaması' riski artıyor mu? Uzmanı yanıtladı...- Çok merak edilen konuya ilişkin olarak Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre Ünal açıklamalarını yaptı. Ünal sıcak havva ile beyin kanaması riskine ilişkin ilişkiyi değerlendirdi.
Travma haricinde gelişen, yani spontan beyin kanamalarının hava sıcaklıklarıyla ilişkisinin belirlenebilmesi için dünyada çeşitli çalışmalar yapıldığını belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre Ünal , “Türkiye’de yapılan çeşitli çalışmalarda, sonbahar aylarında daha fazla beyin kanaması olduğu gösterilmiştir. 2021 yılında Almanya’da, 800 hasta üzerine yapılan çalışmada ise, hava koşullarının beyin kanaması ile bir ilişkisi gösterilmemiştir. Özetle, özellikle sıcak havalarda daha sık beyin kanaması olduğu kanıtlanmış bir durum değil.” diye konuştu.
Yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi sorunlar veya sigara kullanımı gibi alışkanlıkların tüm vücut damar yapısını bozduğu gibi, beyin damar yapısını da bozduğunun altını çizen Op. Dr. Emre Ünal, “Yapısı bozulan damarın çeperinde hasarlanmalar ve zayıflamalar olur. Üzüntü, sevinç, öfke gibi tansiyonu anlık yükselten doğal durumlar bu zayıflamış olan çeperde yırtılmalara sebep olabilir. Bu yırtıklardan, damar dışına çıkan kan, beyin dokusu içerisine dağılarak beyin kanamasına yol açar. Bu tarz hastalıklarda, bazı durumlarda kan sulandırıcı ilaçlar kullanmak gerekir. Kan sulandırıcı kullanmak da, beyin kanaması ihtimalini arttıran bir unsurdur. Bu sebeple doktor özellikle önermediği sürece, rutin olarak aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanmak tehlikelidir. Nitekim, bilinen bir hastalık olmadan rutin kan sulandırıcı kullanmanın kalp krizine karşı koruyucu olmadığı ispatlanmıştır.” uyarılarında bulundu.