Sigara zammı bıktırdı mı? Lazer tedavisiyle paranız cebinize kalsın
Tiryakiler son dönemde gelen sigara zammı haberlerinin ardından daha sağlıklı bir yaşam ve maddi rahatlama için sigarayı bırakma yollarını arıyor. Sigaraya lazer tedavisi sayesinde son verebilirsiniz.
2023 yılıyla birlikte sigara zammı son dakika haberlerinin arttığı dönemde sigarayı bırakma yolları aranıyor. Sigarayı bırakarak hem sağlığınıza hem de bütçenize katkıda bulunun. Tütün tehlikeli bir maddedir ve etkileri korkutucudur. Son derece bağımlılık yapıcıdır ve tüketen kişinin vücudunu tahrip eder. Sigarayı tamamen bırakmanın çeşitli yöntemleri vardır. Bunlardan biri de lazer terapisidir. Hasta için güvenli olan etkili bir tekniktir. İşte sigarayı bırakmak için lazer tedavisi hakkında bilmediğiniz 3 şey.
Lazer tedavisi: non-invaziv, ilaçsız bir tedavi
Sigaradan kurtulmak kolay bir şey değildir. Hastalar genellikle mevcut ilaç tedavilerinin yan etkilerinden korkarlar. Neyse ki, lazer tedavisi yan etki olmaksızın sigarayı bırakmak için kullanılabilir. Lazer tedavisi sigarayı bırakmanın en etkili yollarından biridir. Ayrıca yaralanma riski olmayan non-invaziv bir tedavidir. Lazer ilk olarak kulaklardaki basınç noktalarını hedef alır. Daha sonra bunları etkinleştirmek için 60 watt'tan daha az bir ışık demeti yayar.
Lazer tedavisinin iki avantajı vardır. Bir yandan da herhangi bir hasara yol açmadan istenilen noktalara vurmayı mümkün kılıyor. Öte yandan, tüm süreç sinir sistemini uyarmak için çok düşük bir ölçekte yapılır. Hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Dikkat çeken bir diğer nokta ise sigarayı bırakmak için lazer prosedürünün herhangi bir ilaç içermemesidir. Bu nedenle tedavinin ardından tekrar bağımlılık riski yoktur. Ayrıca ilaçların içerdiği kimyasalları tüketme zahmetini de ortadan kaldırır.
Lazer beyindeki nikotin reseptörlerini hedef alıyor
İnsan beyninde nikotin reseptörleri vardır. Bir kişi tütün kullandığında, tütündeki nikotin bu reseptörlere bağlanır. Bu, beyin tarafından üretilen ve yoğun bir zevk hissi veren bir madde olan dopaminin salınmasına yol açar. Tütünü bu kadar bağımlılık yapıcı yapan da bu kimyasal reaksiyondur. Nikotin, doğal bir nörotransmitter olarak hareket ettiği için reseptörlere ulaşabilir.
Lazer tedavisi bu özelliği etkisiz hale getirebilmektedir. Konsantre ışını sayesinde belirli noktalarda sinir pleksusunu uyaran mikrovibrasyonlar yayar. Bu noktalar aslında kulaklardaki sinir uçlarıdır. Beyinle ve oradaki nikotin reseptörleriyle bağlantılıdırlar. Bu nedenle lazer, hastayı strese sokmadan veya beyinde yan etkiler yaratmadan reseptörler üzerinde etkili olur.
Sigarayı tamamen bırakmak için sadece iki veya üç seans yeterlidir
Lazer tedavisi sadece çok etkili değil, aynı zamanda çok hızlıdır. Hastanın sigarayı tamamen bırakması genellikle sadece iki veya üç lazer seansı alır. Üstelik bu seanslar genellikle bir saat sürmektedir. İlaç tedavileriyle kıyaslandığında bu gerçek bir rekordur. Lazer tedavisinin başarı oranı %80 ila %85 arasındadır. Ancak etkinliği büyük ölçüde hastaya bağlıdır. Hastanın kararlı olması ve yolda kalma iradesine sahip olması esastır.