Sırbistan’da Öfke Sokağa Taştı: 15 Kişinin Öldüğü Kaza Ülke Tarihinin En Büyük Protestosunu Tetikledi

Sırbistan’da Öfke Sokağa Taştı: 15 Kişinin Öldüğü Kaza Ülke Tarihinin En Büyük Protestosunu Tetikledi

Sırbistan, Novi Sad’daki tren istasyonunda 15 kişinin hayatını kaybettiği trajedinin ardından ayağa kalktı.

Başkent Belgrad’da toplanan 107 bin kişi, ülke tarihinin en kalabalık protestosunu gerçekleştirdi. Göstericiler, Cumhurbaşkanı Vucic’e karşı sloganlar atarken, hayatını kaybedenler için 15 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Olay, geçen kasım ayında Novi Sad’daki tren istasyonunda beton sundurmanın çökmesiyle başlamıştı. 15 kişinin yaşamını yitirdiği bu facia, halkın öfkesini ateşledi. Bugün Belgrad’ın Slavija Meydanı’nda bir araya gelen binlerce kişi, hükümeti suçlayarak sokakları doldurdu. İçişleri Bakanlığı, katılımın 107 binle zirve yaptığını açıklarken, protesto “15 kişi için ayın 15’inde” sloganıyla yankılandı.

Öğrencilerden Vatandaşlara Geniş Katılım

Ülkenin dört bir yanından gelen öğrenciler, gösterinin ön saflarında yer aldı. Toplumun her kesiminden destek bulan kalabalık, yerel saatle 19.00’da 15 dakikalık bir sessizlikle Novi Sad kurbanlarını andı. Vucic aleyhine atılan sloganlar, meydanı inletirken, öfke çevre sokaklara kadar yayıldı.

İktidardan “Darbe” İddiası

Protesto öncesi iktidar cephesinden sert açıklamalar geldi. Hükümet yetkilileri, göstericilerin yurt dışından fonlandığını ve bunun “renkli bir darbe girişimi” olduğunu savundu. Cumhurbaşkanı Vucic, büyük çaplı şiddet olayları yaşanabileceği uyarısında bulundu. Ancak bu sözler, halkın tepkisini dindirmeye yetmedi.

Trajedinin Ardından Neler Yaşandı?

1 Kasım 2024’te Novi Sad tren istasyonunda yaşanan çökme, 15 can aldı ve ülkeyi yasa boğdu. Öğrencilerin öncülük ettiği protestolar, hükümet karşıtı bir dalgaya dönüştü. Birçok üniversitede eğitim durdu, Başbakan Milos Vucevic dahil üst düzey isimlerin istifası gündeme geldi. Sırbistan, bu trajediyle başlayan hareketin etkilerini hâlâ yaşıyor.