Soğuk algınlığı ile domuz gribi farkları açıklandı!

Soğuk algınlığı ile domuz gribi farkları açıklandı!

Kış mevsiminde herkesin şikayetçi olduğu grip salgınıyla ilgili önemli açıklama geldi. Dr. Öğretim Üyesi Servet Öztürk, domuz gribi ile soğuk gribinin farklarına dikkat çekti…

Kış mevsiminde artan grip salgınıyla birlikte vatandaşlar doktorlardan gelen açıklamalara daha fazla dikkat ediyor. Halk arasında domuz gribi olarak bilinen influenza, virüslerin etken olduğu bir solunum yolu enfeksiyonu olarak insan sağlığını tehdit ediyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Servet Öztürk, domuz gribi belirtilerini ve tedavi yöntemlerini açıkladı.

İnfluenza A Virüsü Nedir?

İnfluenza A ve influenza B virüslerinin neden olduğu influenza gribi insanlar arasında bulaşıcı bir hastalık yaratıyor. Fakat domuz gribi denilen ve bulaşıcılık oranı yüksek olan tür influenza A virüsü olarak biliniyor. Bu virüs, insan, domuz, kuş, at gibi hayvanlarda solunum yolu hastalıklarına neden olmakla birlikte ilk kez 2009’da Meksika’da görüldükten sonra ABD’den dünya geneline yayıldı. Halk arasında domuz gribi olarak bilinen influenza A’nın soğuk algınlığına göre farklı belirtileri olduğu belirtiliyor.

Domuz Gribinin Belirtileri Nelerdir?

soguk-alginligi-ile-domuz-gribi-farklari-aciklandi-2.jpg

İnfluenza A virüsüne maruz kalan kişiler, 1-2 gün kuluçka döneminden sonra aniden belirtiler görebilir. Domuz gribi belirtileri çoğunlukla yüksek ateş, baş ve eklem ağrısı, yorgunluk ve halsizlik, öksürük, üst solunum yolu akıntısı şeklinde ortaya çıkıyor. Domuz gribine yakalananlarda yüksek ateş 5 gün boyunca devam edebiliyor. Herhangi bir kronik hastalığı olmayan kişilerde sağlıklı beslenme ve doğru bakımla birlikte belirtiler genellikle 1 hafta içinde kendiliğinden geçiyor. Ancak hastanın kronik hastalıkları varsa ve yaşlıysa hayatı tehdit eden komplikasyonlar genellikle akciğerde ortaya çıkabilir.

Domuz Gribi ve Soğuk Algınlığı Farkları

Birbirine benzer belirtileri olan domuz gribi ile soğuk algınlığı farklı virüslerden meydana gelir. Bu iki viral hastalıkta en belirgin fark domuz gribinde yüksek ateş varken, soğuk algınlığında yoktur. Bununla birlikte soğuk algınlığı geçiren kişiler günlük rutinlerine devam edebilirken domuz gribi aşırı derecede eklem ağrısı ve halsizlik yaratabilir. Her iki hastalık burun tıkanıklığı ve öksürüğe neden olabilir ancak domuz gribi hastaya halsizlik verir.