Sosyal Güvenlik Kurumu genelgeyi yayımladı! EYT'lilerin hak kaybı yaşaması engellendi!
EYT yasasının kapsamında olan vatandaşların emeklilik başvuruları devam ederken Sosyal Güvenlik Kurumu eksik prim ve hizmet süresi bulunanlar için bir genelge yayımladı. İşte ayrıntılar…
Ocak ayında yasalaşması beklenirken şubat ayına sarkan ve şubat ayında da Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi sebebi ile 3 hafta kadar askıya alınan EYT yasa düzenlemesi, geçtiğimiz günlerde Genel Kurul’dan geçti. 3 Mart tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren EYT yasası ile birlikte milyonlarca vatandaş Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüklerinin önlerinde uzun kuyruklar oluşturdu.
Prim, hizmet süresi ve sigorta giriş tarihi şartlarını sağlayan milyonlarca vatandaş, 3 Mart tarihinde resmen yürürlüğe girmiş olan EYT yasası ile birlikte emeklilik başvurularını yapmaya başladı. Yasanın ilk yılında toplamda 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik hakkının verileceği belirtilirken sigorta giriş tarihi şartını sağlıyor olmalarına rağmen prim ve hizmet süresi şartlarını sağlamadıkları için yasadan yararlanamayanlar için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yeni bir haber geldi. Kamu kurumu yayımlamış olduğu genelgede prim ve çalışma sürelerinde eksiklikler olan vatandaşları bilgilendirdi.
EKSİK PRİM VE ÇALIŞMA SÜRESİ OLANLARA NE OLACAK?
8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlamış ancak 2023 yılı itibari ile eksik prim ve hizmet süresi bulunanlar, EYT yasasından ilk etapta yararlanamayacaklar. Ancak bu durumun bir hak kaybına sebep olmaması adına yeni bir genelge yayımlayan Sosyal Güvenlik Kurumu, ilgili gruplarda yer alan yaklaşık 2 milyon vatandaşın, prim ve sigortalılık süresi şartlarını yerine getirdikleri gün itibari ile EYT yasasından yararlanarak emekli olabileceklerini ifade etti.
İLAVE BORÇLANMA MÜMKÜN MÜ?
Eksik prim günlerini askerlik veya doğum borçlanması ile tamamlamaya çalışan ancak yine de yasa kapsamında belirtilmiş olan prim şartını sağlayamayan vatandaşlar, 2023 yılı asgari ücret tutarına göre hesaplanacak olan ilave borçlanma hakkından yararlanabilecek. Bu haktan yararlanma imkanı bulunmayanlar ise eksik prim günlerini doldurmak için çalışmaya devam edecek ya da isteğe bağlı olarak sigorta primlerini ödemek durumunda kalacak.