Sosyal Medyanın Don Kişot’ları: Fenomenler
AVAZTÜRK Dergi yazarlarından Celalettin Yünel derginin üçüncü sayısında son zamanlarda gündemden hiç düşmeyen fenomenleri ele aldı.
Fenomenlerin toplumu nasıl yönlendirdiğini açıkladığı yazıda Celalettin Yünel, günümüzde hayranlık uyandıracak kadar dikkat çekici olan kişi ve kişilere FENOMEN denildiğini ve şuanda sayılarının oldukça fazla olduğunu ifade etti.
Ayrıca sosyal medyada kendini beğenen herkesin fenomen olduğunu belirten Yünel, “Her çektikleri videonun başına ve sonuna “abone olun”, “abone olmayı unutmayın”, “bir like çok görmeyin” diyerek ağızlarını yayarak konuşan bir nesil yetiş” diğini aktardı.
İŞTE CELALETTİN YÜNEL “SOSYAL MEDYANIN DON KİŞOTLARI: FENOMENLER” YAZISI:
Herkesin fenomen olduğu sosyal medyada eğitim, kültür, ahlak konularından ise hiç kimse söz etmiyor. En çok saçmalayanın abonesi çoğalıyor. Ne kadar çok saçmalarsanız abone sayınız artıyor ve sizi takip edenleri tatmin etmiş oluyorsunuz. Daha sonra aileler yılsonunda çocuklarının karnelerindeki zayıfların neden çoğaldığını merak ediyor. Aynı zamanda getirdiği karnenin içindeki sayı ve rakamlara göre onun başarılı ya da başarısız olduğunu düşünüyor. Oysaki yetişen çocuğun başarısı elindeki telefonun fiyatıyla TERS orantılıdır. Ayrıca eğitimleri telefonlarında bulunan sosyal medyadaki aktiflikleriyle ters orantılıdır.
ÇOCUKLAR EĞİTİMSİZ HALE GELİYOR
Sosyal medya bataklığı, çocuklarımızı günden güne çürüterek eğitimsiz hale getiriyor. Çünkü sosyal medyada fenomenlerin çok azı bilinçli bir şekilde video çekiyor. Çoğu ise bilinçsiz şekilde sadece şaka ve saçmalık üzerine kurulu videolar çekerek kendilerini bir yerlere getirmeye çalışıyor. Çocuklarımız da bunları görerek gerçek hayatın saçmalık üzerine kurulu olduğunu zannediyor ve anne-babaya saygısızlığı çekilen videolardaki saçmalıklarla bir tutuyor.
ÇOCUKLARINIZI ENGELLEYEMEZSİNİZ
Çocuklarınızı sosyal medyadan uzak tutamazsınız. İzlediği videoları da engelleyemezsiniz. Onlara bu konuda sınır bile koyamazsınız. Ama onları bilinçlendirebilirsiniz. Sosyal medyadan kazanımlarını eğitimle birleştirmesi gerektiğini ve yapılan yanlışların en iyi şekilde analiz etmesi gerektiğini ona anlatabilirsiniz.