Taliban, İsviçreli STK’nın 18 Çalışanını Gözaltına Aldı
İsviçreli bir STK olan Uluslararası Yardım Misyonu, 18 çalışanının Taliban tarafından gözaltına alındığını duyurdu. Çalışanlar Ghor eyaletindeki ofislerinden alınarak Kabil’e götürüldü.
İsviçre’de kayıtlı bir STK olan Uluslararası Yardım Misyonu (IAM), cumartesi günü yaptığı açıklamada, aralarında yabancı uyrukluların da bulunduğu 18 çalışanın Afganistan’daki Taliban yetkilileri tarafından gözaltına alındığını duyurdu.
Gözaltına Alınma Nedeni Bilinmiyor
Grup, kişilerin Afganistan’ın merkezindeki Ghor eyaletindeki ofisinden yakalandığını ve ardından Kabil’e nakledildiğini doğruladı. IAM Cumartesi günü bir açıklama yayınlayarak durumla ilgili sınırlı bilgileri olduğunu ortaya koydu: “Şu anda personelimize yönelik iddiaların niteliği hakkında hiçbir bilgimiz yok ve bu nedenle devam eden bu durum hakkında yorum yapamıyor veya spekülasyon yapamıyoruz.”
Ancak, kendi kuruluşlarına veya herhangi bir personele karşı suç duyurusunda bulunulması halinde sunulan her türlü delili tarafsız bir şekilde inceleme kararlılığını vurguladılar.
Şu an itibariyle Taliban yetkililerinin sözcüleri gözaltılara ilişkin herhangi bir yorum veya bilgi vermedi.
IAM’in Afganistan’daki Faaliyetleri
IAM’in Afganistan’da uzun süredir bir varlığı var ve 1966’dan bu yana ülkede faaliyet gösteriyor. Başlangıçta göz sağlığına odaklanan kuruluş, daha sonra faaliyetlerini sağlık ve eğitimle ilgili çeşitli alanları kapsayacak şekilde genişletti.
Her ne kadar IAM web sitesinde Hıristiyan değerlerine dayalı olarak tanımlansa da, sağladığı yardımın siyasi veya dini inançlardan etkilenmediğini açıkça belirtiyor. Kuruluş ayrıca yerel gelenek ve kültürlere saygıyı da vurguluyor.
Taliban’ın Yabancılara Karşı Tutumu
Taliban’ın Ağustos 2021’de iktidara dönmesinden bu yana, aralarında çok sayıda Batılı vatandaşın da bulunduğu açıklanmayan sayıda yabancı, Taliban yetkilileri tarafından gözaltına alındı. Taliban hükümeti, İslami Şeriat hukukunun katı yorumlarıyla uyumlu olduğunu iddia ettiği geniş kapsamlı kısıtlamalar uyguladı.
Kısıtlamalar arasında kadınların STK’lar ve Birleşmiş Milletler ile çalışmasının yasaklanmasının yanı sıra genç kızların ve kadınların okullara ve üniversitelere gitmelerinin ve kamusal sosyal yaşamın çeşitli yönlerine katılımlarının yasaklanması da yer alıyor.