Tarihin en büyük destek paketine 250 milyar lira kaynak

Tarihin en büyük destek paketine 250 milyar lira kaynak

2021 yılında uygulamaya koyulan Türkiye Ekonomi Modeli kazanımlarını yukarıya taşıyacak avantaj boyutunu arşa çıkaracak 250 milyar liralık yeni destek paketi geleceği söyleniyor. Hazine'nin Kredi Garanti Fonu destekli özel ve kamu bankalarından çekilecek.

Tarihin en büyük destek paketine 250 milyar lira kaynak - Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, artık 'kredi bulamıyorum' deme döneminin bittiğine işaret ettikten sonra Hazine kefaletiyle hem kamu hem özel bankalar aracılığıyla Kredi Garanti Fonu destekli üreten Türkiye'ye en büyük destek paketinde 250 milyar lira kaynak aktarılacağı söyleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Aralık ayı sonunda açıkladığı müjdeler sıralamasında 200 milyar liralık Hazine destekli kefalet karşılığı 250 milyar liralık kredi paketi ayrıntıları açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, geçtiğimiz günlerde Beşiktaş'taki Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli açıklanan 250 milyar liralık kredi kullanımına ilişkin esaslar hakkında bilgi paylaşımında bulunmuştu.

ÜRETEN TÜRKİYE'YE DEV DESTEK

Türkiye Ekonomi Modeli'ne vurgu yapılarak 2022 yılında elde ettiğimiz kazanımlarının devam ettirilebilmesi için yeni formül hazırlandı. Hazine kefaletiyle verilecek ve günümüze kadar açıklanmış üretene en büyük destek olma özelliği taşıyor. 250 milyar liralık kredi hem kamu hem özel bankalardan temin edilecek. Bakanlar kesenin ağzını açacak.

Türkiye'nin kalkınma, üretim, ihracat ve istihdamını geliştirmeye yönelik birincil şart işletmelere ayrılan kaynak paketinde 14 ayrı başlık altına belirlenecek alanlarda kullandırılacak. Amaç dışı kullanımın önlenmesi için kara liste uygulaması yürürlüğe geçecek.

Destek paketi, üretici, ihracatçı, girişimci ve KOBİ'leri kapsayacak ve ödeme kabiliyetlerine göre 5 gruba ayrılacak. En yüksek ödeme ve en düşük ödeme kabiliyetine sahip firmalara destek verilmeyeceği belirtildi. Öncelik KOBİ'lerin yoğunlaştığı ikinci, üçüncü ve dördüncü grup işletmelere kaynak aktarılacak.

YOĞUNLUK 3. VE 2. GRUPTA OLACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 'Tüm bankaların içsel derecelendirme sistemlerini dikkate alan standart bir derecelendirme sistematiğini oluşturduk. Bu çerçevede firmaları, finansal sağlamlıklarına, geçmiş borç ödeme davranışlarına ve teminat ihtiyaçlarına göre 5 grup halinde sınıflandırıyoruz. Buna göre firmalarımızı en yükseği 1. grup, en düşüğü 5. grup olmak üzere 5 grup şeklinde değerlendirmeye tabii tutuyoruz. üçüncü grup ağırlıklı olmak üzere; 2. ve 4. gruba kullandırmayı planlıyoruz. Bu doğrultuda kefalet imkanımızın yüzde 60'ını 3. grup, yüzde 30'unu 2. grup, yüzde 10'unu ise 4 grupta yer alan firmalara kullandırmayı planlıyoruz ve uzun süredir vermiş olduğumuz sözü de yerine getirmiş oluyoruz.' ifadelerini kullandı.

Salgın dönemi sonrası küresel ölçekte tedarik zincirinde meydana gelen aksaklıklar önemli ölçüde Hazine Destekli Kefalet Sistemi sayesinde hem bireysel hem ticari ihtiyaçların karşılanmasına önemli ölçüde yardım sağladı.