Tarım Sektöründe Planlı Üretim Devri Başlıyor
Tarım sektöründe planlı üretim devrinin startı verildi. Artık ezbere üretim bitecek, planlı programlı model devreye girecek. Tarımsal üretimin planlanması hakkında yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım sektöründe ezbere üretim dönemine son veriyor. Tarımsal üretimin planlanması hakkında yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni yönetmeliğe göre, bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri üretiminde tarım havzası veya işletme bazında üretimin planlanması yapılacak. Bu sayede çiftçi ne ekeceğini bilecek, dengeli ve planlı bir üretimle hem çiftçi hem de vatandaş kazanacak.
Bitkisel Üretimin Planlanması Nasıl Yapılacak?
Yeni yönetmeliğe göre, bitkisel üretimin planlanması kalkınma planları, orta vadeli programlar, bakanlık stratejik planları ve kuraklık yönetim planları dikkate alınarak yapılacak. Sulama durumu, arz ve talep dengesi, yeterlilik oranı, nüfus projeksiyonları, ekim ve dikim alanı, üretim, fiyat, ihracat, ithalat ve tüketim değişkenleri gibi istatistiki veriler tespit edilerek tarım havzası veya işletme bazında asgari ve azami üretim miktarları ile ürün veya ürün gruplarının belirlenmesinde ürün uygunluk alanı haritaları verilerinden yararlanılması öngörülüyor.
Tarım parsellerine ait arazi sınıflandırması, toprak, topografya veya sulama durumuna ilişkin veriler CBS tabanlı olarak ilgili genel müdürlükten temin edilecek. Çiftçiler, üretimini yapmak istedikleri ürün için tarım il/ilçe müdürlüğüne başvurarak izin alacak. Aksi durumda çiftçi tarımsal desteklerden faydalanamayacak. İl/ilçe müdürlüğü çiftçilerin başvurularını 15 günde değerlendirip sonuçlandıracak. Üretim iznine kontrol planı hazırlayacak olan il/ilçe müdürlükleri tarım işletmelerini kayıt altına alacak.
Hayvansal Üretimin Planlanması Nasıl Yapılacak?
Yeni yönetmeliğe göre, hayvansal üretimin planlanması kalkınma planları, orta vadeli programlar, bakanlık stratejik planları ve kuraklık yönetim planları dikkate alınarak yapılacak. Hayvan varlığı, hayvan hastalıkları riski, hayvan ırkları dağılımı, hayvan başına düşen yem miktarı ve kalitesi, hayvan başına düşen su miktarı ve kalitesi, hayvan başına düşen barınak alanı ve kalitesi gibi değişkenler tespit edilerek tarım havzası veya işletme bazında asgari ve azami hayvan sayısı ile hayvan türleri veya gruplarının belirlenmesinde hayvansal uygunluk alanı haritaları verilerinden yararlanılması öngörülüyor.
Hayvan işletmelerine ait hayvan varlığı, hayvan ırkları, hayvan hastalıkları, hayvan hareketleri, hayvan kayıtları, hayvan pasaportları, hayvan küpeleri gibi veriler CBS tabanlı olarak ilgili genel müdürlükten temin edilecek. Hayvan işletmeleri, üretimini yapmak istedikleri hayvan türü veya grubu için tarım il/ilçe müdürlüğüne başvurarak izin alacak. Aksi durumda hayvan işletmeleri tarımsal desteklerden faydalanamayacak. İl/ilçe müdürlüğü hayvan işletmelerinin başvurularını 15 günde değerlendirip sonuçlandıracak. Üretim iznine kontrol planı hazırlayacak olan il/ilçe müdürlükleri hayvan işletmelerini kayıt altına alacak.
Su Ürünleri Üretiminin Planlanması Nasıl Yapılacak?
Yeni yönetmeliğe göre, su ürünleri üretiminin planlanması kalkınma planları, orta vadeli programlar, bakanlık stratejik planları ve kuraklık yönetim planları dikkate alınarak yapılacak. Su ürünleri varlığı, su ürünleri hastalıkları riski, su ürünleri türleri dağılımı, su ürünleri başına düşen yem miktarı ve kalitesi, su ürünleri başına düşen su miktarı ve kalitesi, su ürünleri başına düşen yetiştirme alanı ve kalitesi gibi değişkenler tespit edilerek tarım havzası veya işletme bazında asgari ve azami su ürünleri sayısı ile su ürünleri türleri veya gruplarının belirlenmesinde su ürünleri uygunluk alanı haritaları verilerinden yararlanılması öngörülüyor.
Su ürünleri işletmelerine ait su ürünleri varlığı, su ürünleri türleri, su ürünleri hastalıkları, su ürünleri hareketleri, su ürünleri kayıtları gibi veriler CBS tabanlı olarak ilgili genel müdürlükten temin edilecek. Su ürünleri işletmeleri, üretimini yapmak istedikleri su ürünleri türü veya grubu için tarım il/ilçe müdürlüğüne başvurarak izin alacak. Aksi durumda su ürünleri işletmeleri tarımsal desteklerden faydalanamayacak. İl/ilçe müdürlüğü su ürünleri işletmelerinin başvurularını 15 günde değerlendirip sonuçlandıracak. Üretim iznine kontrol planı hazırlayacak olan il/ilçe müdürlükleri su ürünleri işletmelerini kayıt altına alacak.