Teşhis edilmesi öyle zor ki herkes grip sanıyor! Oysa ölüme götürüyor!
Kış aylarının en çok görülen hastalığı grip ve nezle ile belirtileri hemen hemen oldukça benzeyen o hastalık kişileri ölüme kadar götürüyor.
Soğuk hava şartlarının gelmesinin ardından pek çok kişi grip ve nezle gibi hastalıklar nedeniyle hastaneye başvuruyor. Hastanelerin acil bölümü çocuk ve yetişkinlerin hemen hemen aynı şikayetleri üzerine dolup taşarken uzman isim konuyla ilgili uyarıda bulundu.
Kış aylarının en çok görülen hastalığı grip ve nezle ile belirtileri hemen hemen oldukça benzeyen o hastalık kişileri ölüme kadar götürüyor. Nezle sandığımız hastalıkların altından çok daha büyük şeyler çıkarken uzman isim vatandaşları uyardı.
GRİP SANILIYOR AMA DİKKAT!
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Çetinkaya, meningoensefalit geçiren çocuklarda ölüm ya da sakatlık riskinin oldukça yüksek olduğunu ve bu hastalıkların genellikle grip ya da nezle sanılabildiğinden bahsetti. Teşhisi oldukça zor olan bu hastalık için özellikle de ebeveynlerin dikkatli olması gerektiği belirtildi.
Çocuklarda özellikle de kış aylarından meydana gelen ateş, öksürük ve orta kulak ağrısı gibi belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini belirten Çetinkaya açıklamasında ebeveynlerin bu durumu ciddiye alması gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı;
“Bakteri ve virüsler çoğunlukla bu duruma neden olur. İçinde bulunduğumuz sonbahar-kış döneminde çocuklarda dirençli ateş-öksürük, orta kulak ve akciğer enfeksiyonları sıkça görülürken, beraberinde meningoensefalit şüpheli çocuklarda da artış izlenmektedir.
Çocukta ateş, kusma, ishal, iştahsızlık, halsizlik, baş ağrısı, kas ağrıları, döküntü, bilinç bulanıklığı, uyku hali ve havale gibi şikayetler görülebilir. Bebeklerde sürekli ağlama, huzursuzlukla birlikte bıngıldak bombeliği ortaya çıkabilir”
ÖLÜM VEYA SAKATLIK RİSKİ VAR!
Hastalıkta erken teşhisin çok büyük bir önem arz ettiğinin altını çizen Çetinkaya meningoensefalit teşhisi konulan çocuklarda hızlı bir şekilde antibiyotik tedavisine başlanması gerektiğini belirtirken “Erken tanı ve hızlıca tedavinin başlanması çok önemlidir. Fizik muayenede ense sertliği ve diğer meninks irritasyon bulguları varlığı olabilir. Tanıda altın standart neden olan etkenin beyin omurilik sıvısında (BOS) gösterilmesidir. BOS örnekleri ile kan tetkiklerinin de alınması gerekmektedir. Sakatlık ve ölüm riski yüksek olduğu için, bakteriyel meningoensefalit düşünülen çocuklarda hemen antibiyotik tedavisi başlanması gerekmektedir.
Bütün hastalar hastaneye yatırılarak gözlem altında tutulmalıdır. Bilinç bozukluğu, havale geçirme gibi bazı durumlarda yoğun bakım desteği gerekebilir. Viral menenjitlerde antibiyotik kullanımı gereksizdir, istirahat ve bol sıvı tüketimi önerilir. Yeterli tedavi sağlanamazsa yürüme bozukluğu, görme kaybı, işitme kaybı, nöbet geçirme, bilişsel kayıplar, hidrosefali ve ampütasyon gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir” dedi.
BULAŞICI BİR HASTALIK!
Öpüşmek ve yakın temas bu hastalığın bulaşmasına neden olurken Çetinkaya sözlerinde hastalığın bulaşıcı riskine dikkat edilmesi gerektiğinin de altını çizdi. Çetinkaya konuşmasının sonunda “Bakteri veya virüs taşıyıcısı ile öpüşmek, yakın temasta bulunmak, aynı yerde yaşamak gibi durumlarda sağlıklı kişilere tükrük veya salya aracılığı ile bulaş olabilir. Meningokok enfeksiyonu geçiren bir kişinin yakın çevresine önlem amaçlı antibiyotik tedavisi başlanması önerilir” ifadelerini kullandı.