Trafiğe uykusunu almadan çıkanlar için yeni karar! Bilinçli adam öldürmek suçu ile yargılanacaklar
Özellikle uzun yollarda yaşanan dalgınlık ve uykusuzluk nedeni ile pek çok kaza meydana gelirken, Yargıtay uykusuz şekilde yolculuk yapan kişiler hakkında kararı verdi.
Trafik kazalarının en önemli nedenlerinden biri sürücülerin yorgun, hasta, uykusuz ve dalgın bir şekilde araç kullanmalıdır. Bir süre devam eden bu sürecin ardından kişiler dalgın bir şekilde trafikte ilerlerken kontrol kaybedilir ya da dikkatsizlik sonucunda büyük ya da küçük çaplı kazalar meydana gelmektedir. Durum bu şekilde olunca da trafik kazaları her ne kadar kişilerin yanında bulunanların ya da karşı tarafın herhangi bir suçu olmasa da yaşanmaktadır.
Kimi zaman ufak çaplı yaşanan bu kazaların yanı sıra kimi zaman da büyük hasarların meydana geldiği, kişilerin hayatını kaybettiği kazalar da yaşanabilmektedir. Bunun önüne geçilebilmesi için her ne kadar Bakanlıklar tarafından bilinçlendirici uyarılar yapılsa da bir türlü önüne geçilemedi.
DİREKSİYON BAŞINDAKİ UYKU CAN ALDI!
Örneklere benzer bir durum da geçtiğimiz günlerde yaşandı. Bir adam eşi ile birlikte seyahat ederken bir anlık dalgınlık sonucu uyuyakaldı. Uyku esnasında hakimiyetini kaybeden adamın aracı ise karşı şeride geçerek başka bir araca çarptı.
Yaşanan bu kazanın ardından bir vatandaş hayatını kaybederken 3 kişi ise yaralandı. Hayatını kaybeden kişinin yakınları tarafından açılan davada ise kişi uykulu bir şekilde iken araç kullandığı için 'taksirle öldürme' suçu ile yargılandı. Yargıtay'dan ise emsal niteliğinde karar çıktı.
YARGITAY KARARI AÇIKLADI!
Yaşanan talihsiz kazanın ardından Yargıtay tarafından verilen karar şu şekildeydi; "Sanığın kolluk ifadesinde eşinin sağda uyuduğunu kendisinin de bir anlık dalgınlıkla uyuyakaldığını, çarpışmanın etkisiyle uyandığını, kazanın kendisinin uyuması ile kullandığı aracın karşı şeride geçmesi nedeniyle olduğunu beyan ettiği anlaşılmaktadır. Savcılık ifadesinde de bir anlık dalgınlıkla uyuyakalarak karşı şeride geçtiğini beyan ettiği ortadadır. Dairemiz yerleşik uygulamaları göz önünde bulundurulduğunda direksiyon başında uyuma neticesinde meydana gelen kazalarda sanıkların Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 22/3. maddesinde tanımlı bilinçli taksir hükümleri uyarınca sorumlu tutulması gerektiği, direksiyon başında uyuması nedeniyle kazaya sebebiyet veren sanık hakkında TCK'nın 22/3. maddesi hükümlerinin uygulanması gerektiğinin gözetilmemesi kanuna aykırıdır. Hükmün bozulmasına oybirliğiyle karar verildi"
Alınan bu karar da direksiyon başına geçen kişiler için emsal niteliği taşımaktaydı.