Trafigura: Ham petrol fiyatları yükselişe karşı savunmasız
Trafigura’nın Petrol Ticareti Eş Başkanı Ben Luckock, ham petrol fiyatlarının piyasanın hala sıkı olması nedeniyle yükselişe karşı savunmasız olabileceğini söyledi. Piyasa, OPEC+ anlaşmasının geleceği ve Rusya’nın arz kesintilerinin güvenilirliği...
Ticaret devi Trafigura’nın Petrol Ticareti Eş Başkanı Ben Luckock, ham petrol fiyatlarının piyasanın hala sıkı olması nedeniyle yükselişe karşı savunmasız olabileceğini söyledi. Reuters tarafından aktarılan S&P Global Commodity Insights’ın Asya Pasifik Petrol Konferansı’nda (APPEC) konuşan Luckock, “Piyasalar muhtemelen biraz fazla rahat” dedi.
Petrol fiyatları adil seviyede mi?
Luckock, varil başına 72 ila 88 dolar aralığının petrol için adil fiyat olduğunu söyledi. Ancak mevcut arz sıkışıklığının bizi ham petrol fiyatlarındaki daha fazla artışa karşı “savunmasız bıraktığını” da ekledi.
Pazartesi günü erken saatlerde Asya ticaretinde her iki gösterge de Cuma günkü kapanışlarına yakın bir seviyede, varil başına WTI Ham petrolü 85 doların üzerinde ve Brent Ham petrolü varil başına 88,50 doların üzerinde işlem görüyordu. Bu seviyeler, 1 Eylül’de bu yıl ulaşılan en yüksek fiyatlara yakın.
Petrol fiyatlarındaki yükselişin arkasında, küresel talebin toparlanması, OPEC+ ülkelerinin arz artışını sınırlaması, ABD’de üretimin kasırgalar nedeniyle düşmesi ve İran’ın nükleer anlaşma konusunda ilerleme kaydetmemesi gibi faktörler yer alıyor.
Fed’in faiz artırımları petrol piyasasını nasıl etkiler?
Luckock, Fed’in faiz artırımları açısından “biraz daha fazlasının gelebileceğini” ancak ABD ekonomisinin şu ana kadar faiz artırımlarıyla “inanılmaz derecede iyi performans gösterdiğini” söyledi.
Fed’in faiz artırımları, doların değerini artırarak petrol gibi dolar cinsinden işlem gören emtiaların talebini azaltabilir. Ancak aynı zamanda ABD ekonomisinin gücünü ve küresel büyümeye olan güveni de yansıtabilir.
OPEC+ anlaşmasının geleceği ne olacak?
Trafigura’dan Luckock, APPEC etkinliğinde yaptığı konuşmada, Rusya’nın OPEC+ anlaşmasının ne olacağına ve Moskova’nın piyasaya arzı kesmeye devam edip etmeyeceğine ilişkin bu hafta yapacağı duyuruya bakacaklarını söyledi.
Piyasa, Suudilerin kesintilerin Ekim ayına kadar uzatılacağını duyurmasını bekliyor. Ayrıca Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak geçen hafta Moskova’nın bu hafta OPEC+ anlaşmasının parametrelerini açıklayacağını söyledi.
Rusya, OPEC+ anlaşmasının en büyük ortağı ve en büyük petrol üreticisi. Ancak Moskova, arz kesintilerine tam olarak uymadığı ve daha fazla petrol pompalamak istediği için eleştiriliyor.
Rusya’nın arz kesintileri güvenilir mi?
Trafigura’dan Luckock, Rusya’nın tedarikiyle ilgili sorunun, Moskova’nın ihracatlarını takip etmenin zor olduğu göz önüne alındığında, Rusya’nın verdiği sözlerin güvenilirliği olduğunu söyledi.
Luckock, “Sanırım Rusların sorunu her zaman kesintilerin güvenilirliği olmuştur” dedi.
Rusya, OPEC+ anlaşmasına göre Mayıs ayından itibaren günlük 9,5 milyon varil olan üretimini 9,2 milyon varile düşürmeyi kabul etmişti. Ancak Reuters’ın yaptığı bir analize göre, Rusya Ağustos ayında günlük ortalama 9,4 milyon varil petrol üretti.
Petrol piyasası ne zaman rahatlayacak?
Aynı APPEC etkinliği sırasında, dünyanın en büyük bağımsız petrol tüccarı Vitol’un CEO’su Russell Hardy, rafinerilerin bakım planlamasıyla birlikte sıkı petrol piyasasının önümüzdeki iki ay içinde bir miktar rahatlayabileceğini, ancak ham ham arzın sıkışık olmaya devam edeceğini söyledi.
Hardy, “Rafinerilerin bakım sezonu nedeniyle talep biraz düşecek. Bu da piyasayı biraz rahatlatacak” dedi.
Hardy, ham petrol arzının ise yıl sonuna kadar sıkı kalacağını ve OPEC+ ülkelerinin arz artışını yavaşlatma kararının piyasayı desteklediğini belirtti. Hardy, “OPEC+ anlaşması çok iyi çalışıyor. Piyasayı dengede tutuyor” dedi.