Türk Lirası Tahmini: TL istikrara kavuşabilir mi, yoksa daha da düşecek mi?

Türk Lirası Tahmini: TL istikrara kavuşabilir mi, yoksa daha da düşecek mi?

Bu makalede, Türk lirasının durumunu ve beklentilerini değerlendiren bazı piyasa analizleri özetleniyor. Liralaştırma stratejisi, kredi büyümesinin yavaşlaması, döviz rezervleri, enflasyon ve reel efektif döviz kuru gibi konular ele alınıyor.

Türk lirası, son yıllarda dolar karşısında büyük değer kaybına uğradı. Hükümet ve merkez bankası, piyasada dolar arzını artırmak için çeşitli önlemler aldı. Ancak bu önlemler, temel sorunları çözmeye yetmedi. Piyasa analistleri, Türk lirasının geleceği konusunda farklı görüşlere sahip. Bu makalede, Türk lirasının durumunu ve beklentilerini değerlendiren bazı analizleri özetliyoruz.

Liralaştırma Stratejisi

Commerzbank’a göre, hükümet ve merkez bankası, piyasadaki dolar arzını artırmak için döviz (YP) mevduatlarının lira mevduata dönüştürülmesi teşvikleri ve ihracat gelirlerinin zorunlu olarak dönüştürülmesi gibi kurtarma önlemlerini uygulamaya koydu. Bu stratejiye ekonominin “liralaştırılması” adı veriliyor.

Analistler, bu tedbirlerin dengesiz para politikası ve şüpheli merkez bankası gibi temel sorunları ele almadığını belirtiyor. Basında çıkan haberlere göre bankalar zaten lirayı desteklemek için döviz piyasalarına müdahale ediyor. Commerzbank kısa bir aradan sonra USD-TRY’de bir sonraki önemli hareketi bekliyor.

Kredi Büyümesinin Yavaşlaması

ING’ye göre, Merkez Bankası yakın zamanda bankaların fiyatlama tercihlerini ve kredi portföylerinin yapısını denetlemek için belirli adımlar atarken, aynı zamanda birkaç spesifik ticari kredi türünde büyümeyi sınırlamaya çalışıyor. Bu eylemlerin aynı zamanda devlet tahvillerine olan talebe yardımcı olması da amaçlanıyor.

Bu bağlam göz önüne alındığında, yetkililerin hedefleri olumlu bir mali ortamı sürdürmeye devam etti. Borç vermedeki yavaşlama liraya yardımcı olsa da, yüksek seviyelerde dış finansmana olan ihtiyacın devam etmesi, dünya ekonomisine yönelik daha az umut verici bir tahmin ve politika yapıcıların faiz oranlarını düşük tutma tercihi, para biriminin görünümüne karar vermede önemli değişkenler olmaya devam etmeli.

Döviz Rezervleri

Brüt rezervler son dönemde bankalarla yapılan swap işlemleri, bankacılık sektörünün döviz mevduatlarındaki büyüme ve artan döviz zorunlu karşılıkları sonucunda önemli ölçüde arttı. Wells Fargo’ya göre bu, Türkiye için oldukça kasvetli bir ekonomik ve piyasa görünümü.

Tüm senaryodaki olumlu yanlardan biri, Türk merkez bankasının Orta Doğu ve Çin’deki ülkelerle döviz rezervi swap hattı sağlama yeteneği olabilir. Banka, eğer bu sınırlardan yararlanmaya devam edebilirlerse ve muhtemelen bu rezerv para sınırlarını genişletip geliştirebilirlerse, belki de merkez bankasının döviz müdahalesinde bir miktar destek olabilir, diye açıklıyor.

Enflasyon ve Reel Efektif Döviz Kuru

JP Morgan, en iyi niyetle bile olsa ekonomideki enflasyonu düşürme yolunun uzayacağı uyarısında bulunurken, merkez bankasının döviz rezervlerini yeniden yapılandırmayı da hedefleyeceğinin muhtemel olduğu uyarısında bulundu. Daha yavaş bir kredi büyümesi hızı, bir miktar daha düşük finansal baskı seviyeleri ve döviz rezervlerini yeniden inşa etme yolunu da içeren ortodoks makroekonomik politikalara yalnızca mütevazı bir dönüşün “sermaye girişlerine ilham verme ihtimalinin düşük olduğunu” ve bu da liranın “muhtemelen aynı seviyede kalacağı” anlamına geldiğini eklediler. daha uzun süreli bir amortisman yolu".

Yatırım bankası, fiyatları dikkate alan ve Türkiye’nin çok fazla ticaret yaptığı ülkelerin para birimlerine karşı değerini ölçen liranın reel efektif döviz kurunun (REER) şu anda “gerçeğe uygun değerinin” yaklaşık yüzde 32 altında olduğunu tahmin etti. Bu arada, ortodoks makroekonomik politikalara dönüş, Türk lirasını gerçeğe uygun değerine doğru bir reel değerlenme eğilimine sokabilir". Ancak, başlangıçtaki reel değerlenme öncelikle fiyatlar tarafından belirlenecek ve dövizin spot değer kazanmasına çok az yer verilecek.

Sonuç

Türk lirasının istikrara kavuşması için hükümet ve merkez bankasının daha kapsamlı ve tutarlı politikalar uygulaması gerekiyor. Piyasa analistleri, liranın rayiç değerinin muhtemelen %15 veya daha düşük olduğunu düşünüyor ancak önemli bir dış destek olmadan devalüasyonun kontrol altına alınması son derece zor bir iş olacak. Liranın geleceği, küresel ekonomik koşullar, siyasi gelişmeler ve yerel makroekonomik veriler tarafından belirlenecek.