Twitter platformu gündem bölümü nasıl çalışıyor? Gündem konuları her zaman doğru oluyor mu?

Twitter platformu gündem bölümü nasıl çalışıyor? Gündem konuları her zaman doğru oluyor mu?

Seçimlere sayılı günler kala algı yaratabilecek haberlerin nasıl gerçek haberlerden ayırt edilebileceği güdeme geldi. Özellikle Twitter platformundaki gündem başlıklarının gerçek olup olmadığı konusunda araştırmalar arttı.

Dünya genelinde en çok kullanılan sosyal medya platformu olan Twitter, gündemin takip edilebilmesi için bir liste yayınlıyor. Daha önce Trending Topics yani ‘’TT’’ olarak adlandırılan bu alan artık ‘gündemdekiler’ olarak adlandırılıyor. Hem dünya hem de ülke gündeminde en çok öne çıkan konu başlıklarının yer aldığı bu listedeki konuların gerçek olup olmadığı merak konusu oldu.

Seçimlere sayılı günler kala, geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olan Twitter’da gündem konularının ne kadar sağlıklı olup olmadığı araştırılıyor. Herhangi bir algı yaratmak için yapay gündem mi yaratılıyor ya da gerçekten gündem konusu arasına listedeki konu başlıkları var mı herkes tarafından soru işareti oldu.

ANAHTAR KELİMELER ÖNEMLİ

Twitter uygulamasında aratılan konu hakkında anahtar kelime kullanıldığı an, o konuya dair güncel bilgilere erişim sağlanabiliyor. Örneğin; deprem kelimesi ile ilgili araştırılma yapıldığında kolaylıkla o listeye giren konu detayları görülebiliyor. Twitter üzerinde gündem listesine girmek organik yollar ile oldukça zordur. Bu nedenle kampanya gibi işlemler genellikle sahte hesaplar tarafından başlatılıyor. Bu durum Twitter’ın platform manipülasyonuna dair ana kuralı çiğniyor. Çoklu hesap kullanımı ile gündem listesine taşınan etiketler (#) ‘fake tt’ ya da ‘sahte trend’ olarak nitelendiriliyor.

İKİ FARKLI SAHTE TREND YÖNTEMİ VAR

twitter-platformu-gundem-bolumu-nasil-calisiyor-gundem-konulari-her-zaman-dogru-oluy.jpg

Sahte gündeme dair yapılan açıklamalarda şu ifadeler yer alıyor; ‘’Sahte trendler iki gruba ayrılır. Bunlardan birincisi, bir grubun koordine olup, kampanyalarına işaret eden kelimeleri inorganik aktiviteyle desteklenmesi. Buna, ‘ehliyet affı’ isimli grubun 860 üyesi bulunan açık Telegram kanalından bir etiket belirleyip aynı anda bu etiketi kullanarak tweetler atması örnek olarak gösterilebilir. Eğer grup yöneticisinin telkinlerine o yıl olduysa ve 100 kişi üçer gruptan tweet attıysa, basit hesaplarla ‘ehliyet affı’ etiketini gündeme sokan aktivitenin yüzde 66’sının inorganik olduğu söylenebilir. Ama etiketin gündeme girmesinde gerçek kullanıcıların da payı olduğu için etikete görece sahte diyoruz. İkinci ve en yaygın yöntem ise verilen bir etiketi hiçbir organik aktiviteye ihtiyaç duymadan doğrudan botlarla gündeme sokmak. Yani, gerçek kullanıcıları organize etmeden tamamen sahte bir trend üretmek. Algoritma bu etiketi gündem listesine eklemeye karar verdiğinde tweetlerini silerek izlerini kaybettiriyor. Sahte etiketlerin tespit edilmesinin en güvenli yolu Twitter’dan veri çekip analiz etmektir. Fakat Eelon Musk'ın son kararıyla veri paylaşım kısıtlandı ve ayda 100 dolar olarak ücretlendirmeye başlandı. Bunun haricinde etiketin bağlamı, sırası ve tweet sayısından faydalanarak etiketin güvenli olup olmadığı anlaşılabilir.’’