Uzmanlardan yeme bozukluğu hakkında uyarı geldi! Sosyal medyadan uzak durun!
Özellikle son yıllarda yemek yerken sosyal medya ile ilgilenen kişiler hakkında diyetisyenler tarafından sık sık uyarılar yapılmaya başlandı.
Pek çok kişi tarafından son dönemde sık sık gündeme getirilen konulardan biri de sosyal medya ile ilgilenirken yemek yeme konusu oldu. Konu hakkında pek çok kişi tarafından ortak bir şikayet konusu da yeme bozukluğunun meydana gelebileceğini ifade etti. Diyetisyenler tarafından da sık sık yapılan bu uyarı nedeni ile ekranlar karşısında yenen yemeğin son derece zararlı olduğu ifade edildi.
SOSYAL MEDYAYA BAKARAK YEMEK YEMEK BÜYÜK ZARARLI!
Konu hakkında Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz tarafından yapılan açıklama ile birlikte zaman içerisinde bazı sorunların meydana gelebileceği ifade edilerek bu sorunların en büyüklerinden biri de zaman içerisinde oluşabilecek olan kilo kaybı olabileceği açıklandı. Konu hakkında yeme farkındalığı kavramını açıklayan Gündüz, "Farkındalık, şu anki düşünce ve duygu ve eylemlerin bilinçli şekilde yapılması olarak tanımlanabilir. Yeme farkındalığı ise yemek yeme eylemi süresince, ne yenildiğinden çok neden ve nasıl yediğimizle alakalıdır. Yeme farkındalığı çevresel etmenlerden etkilenmeden, besin seçimlerinde yargılama olmadan, tüketilecek besinin tat, koku ve dokusuna odaklanmaktır. Yeme farkındalığı sayesinde bireyler daha yavaş yemek yemeye başlayıp, doygunluk sinyallerine karşı tepki vererek, yemek yemeyi sonlandırabilirler. Porsiyonlarını küçültebilir, yemek yemekten zevk alarak daha sağlıklı seçimler yapıp, kilo verebilirler" şeklinde konuştu.
EN AZ 20 DAKİKA AYIRMALISINIZ!
Yemek yerken kişilerin kendisine önem vermesi gerektiği ve de kendilerine zaman ayırması gerektiğini ifade ederek, "Yeme farkındalığını arttırabilmek için yemekler mutfakta ya da yemek masasında tüketilmeli. Yemeğin yendiği ortam düzenli ve temiz olmalı. Her lokmayı çiğnerken tadı, kokusu ve dokusuna odaklanılmalı. Her lokmadan sonra çatalınızı mutlaka masaya koyun. Her bir lokmanın kaç kez çiğnendiği tespit edilmeli, zaman içerisinde her lokmanın ağızda 30 kez çiğnenmesi hedeflenmeli. Besinleri çok hızlı çiğnemeyin, yediğiniz yemeğin keyfini çıkarmaya odaklanın. Yemek yerken televizyon, bilgisayar ekranı ya da telefon açık olmamalı. Sosyal medyadan uzak durulmalıdır. Yemeklerin ortalama kaç dakikada tüketildiği tespit edilmeli, yemek yemek için kendinize en az 20 dakika vakit ayırmalısınız. Yemek sonrasında tatlı yeme alışkanlığınız varsa, o an aç olup olmadığınızı kendinize sorun” şeklinde konuştu.
Bu durumu yaşayan benzer pek çok kişinin bulunduğu da ifade edildi.