Yapay zeka ile kronik kalp yetersizliği gidişatı önceden izlenebilecek!
Kalp yetersizliği çekenlerin durumunun takip edilmesi ve hastalığın gidişatının öngörülmesi için yapay zekadan faydalanılacak. Çalışmalar henüz proje aşamasında. Her şey yolunda giderse, kalp yetersizliği hastalarının tedavisi için önemli bir adım olacak.
Kalp yetersizliği hastalığı denen sağlık durumu an ve an izlenecek. Veriler yapay zeka sayesinde hastalığın gidişatı hakkında bilgi verecek. Proje Marmara Tıp Fakültesi öğretim üyeleri tarafından yürütülecek. Konuya ilişkin açıklama yapan Prof. Dr. Ali Serdar Fak ‘’EKGS oksijen değeri gibi verilerini alıp bunları eş zamanlı olarak izleyeceğiz ve 6 aylık bir süre sonrasında kronik kalp yetersizliğini gidişatı hakkında önceden haber verebilecek bir yazılım, yapay zeka yazılımı algoritması oluşturacağız.’’ Dedi.
İlk etapta kalp yetersizliği olan 130 hasta özel takibe alınacak. Amaç; hastalara erken müdahaleyi sağlayabilecek bir uyarı sistemi oluşturabilmek.
Fak ‘’Dünyada da Türkiye'de de kalp yetersizliği, erişkinlerde en sık görülen ve en sık ölüme sebep olan kronik hastalıklardan bir tanesidir. Bu teknolojiyi bir yara bandı gibi düşünmek gerekir. Vücuda yapışıp, orada uzun süre hastaya herhangi bir rahatsızlık vermeksizin verilerini toplayıp analiz edeceğiz. Bu projenin katma değeri bir yazılım geliştirilmesi. Yoksa cihazlar birçok yerden artık tıbbi olarak da var. Bizim beklentimiz; hastalarımız henüz bu kötüleşmete olan durumu hissetmeden, yazdığımız algoritmayla ön görebiliyor muyuz?’’ dedi.
Proje için geçin hem doktorlar hem de mühendisler bir arada çalışıyor. Çalışmaya Katılan Prof. Dr. Süleyman Şehirli ‘’yapay zeka, gelecekte birçok şeye destek verecek sağlıkla ilgili destekleyici çözümler üretecek bir alan ve çok hızlı gelişiyor. Birtakım sorunlar gelişmeden ön alabilmek adına önemli bir çalışma’’ dedi.
Çalışmada her şey yolunda giderse oluşturulan yazılımın kalp yetersizliği olan hastaların takibinde kullanılması planlanıyor.