Yeni Eğitim Yılında Açık Lise Belirsizliği! Öğrenci ve Velilerin Gözü MEB’de
Açık liselere geçişlerin zorlaştırılması, öğrenci ve velilerin tepkisine neden oldu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, karardan dönüş olmadığını söyledi.
Okulların açılmasına sayılı günler kala, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) açık liselere geçişleri zorlaştırması, öğrenci ve veliler arasında büyük bir belirsizlik yarattı. Bakanlık, istisnai durumlar hariç, açık liseye geçişleri yasakladı. Bu karar, hafızlık ve Kuran kurslarına giden veya üniversiteye hazırlanan binlerce öğrenciyi mağdur etti.
Açık Liseye Geçişler Yasaklandı
MEB, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında açık liseye geçişleri zorlaştıran bir düzenleme yaptı. Buna göre, milli sporcular, tutuklular, şehit ve gazi yakınları gibi istisnai durumlar dışında, açık liseye geçiş yapılamayacak. Bu karar, Türkiye Gazetesi’nden Mahmut Özay’ın haberine göre, Bakanlık tarafından duyurulduktan sonra netleşmediği için tartışmalara neden oldu.
Örgün Eğitime Mecbur Bırakıldılar
Açık liseye kaydını yaptırmak veya çocuğunu hafızlık ve Kuran kurslarına yazdırmak isteyen aileler, kendilerini örgün eğitime mecbur bırakıldığını belirterek tepki gösterdi. Son sınıftaki çocuklarını erken kayıt avantajlarından yararlanmak için üniversiteye hazırlık kurslarına yazdıranlar ise Bakanlığın kararının ardından çaresizlik içinde kaldı. Çözüm isteyen veliler, “Okula gitmese devamsızlıktan kalacak, dershaneye peşin ödediğimiz binlerce liramız yanacak” dedi.
Bakan Tekin: Karardan Dönüş Yok
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise, açık lise kararından dönüş olmadığını söyledi ve ekledi: “Amaçımız merdiven altı izinsiz kurslara geçit vermemek.” Bakan Tekin ayrıca, 11. sınıftan 12’ye geçen öğrenciler için de açık liseye erişim ve nakil süreçlerini zorlaştırdıklarını belirtti. Bakan Tekin, “Öğrenciler eğitimlerine kendi okullarında devam edecek. Bu konuya çok önem veriyoruz. Çünkü zorunlu haller dışında örgün eğitim çağındaki çocuklarımızın açık liseye kayıt yapmalarını doğru bulmuyoruz ve istemiyoruz” dedi.