Yeni ÖTV zammı geliyor: Benzin ve motorin 60 TL’yi geçeceği uyarısı son dakika olarak yapıldı!
Petrol fiyatlarının 100 doları aşacağı belirtilirken dolar kurunun 46-47 TL seviyesini aşağı uyarısı yapıldı. Buda şu anda 40 TL’ye dayanan motorin ve benzinin 60 TL’ye varacağı anlamına geliyor. Dahası, bu Salı günü motorine ÖTV zammı geleceği belirtildi
Petrol fiyatlarının 100 doları aşacağı belirtilirken dolar kurunun 46-47 TL seviyesini aşağı uyarısı yapıldı. Buda şu anda 40 TL’ye dayanan motorin ve benzinin 60 TL’ye varacağı anlamına geliyor. Dahası, bu Salı günü motorine ÖTV zammı geleceği belirtildi.
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan Orta Vadeli Ekonomi Programını açıkladı ve açıklamalarında tarih vererek dolar kuru tahminlerinin 46-47 TL olacağını belirtti. Uzmanlar bu görüşe katılmıyor zira dolar kurunun, elde ki verileri gerekçe göstererek çok daha yukarılara çıkabileceğini belirtiyor. Bunun yanı sıra petrol piyasası da oldukça hareketli ve ham petrol fiyatlarının 100 doları geçebileceğini öngörüyor.
Şu anda en ucuz Ham Petrol olan WHI varili bile 87 doların üzerinde. Ama petrol fiyatlarındaki artışların devam edeceği ve 100 dolar bandını geçeceği vurgulanıyor. Hem dolar kurunda ki artışlar hamde petrol fiyatlarında ki artışlar direk benzin ve motorin fiyatlarını vuracak. Bununla birlikte birde, akaryakıtta yeni bir ÖTV zammı gündemde…
Motorine 5 TL ÖTV Zammı Daha
Petrol ve döviz artışları ile birlikte benzin ve motorinin 60 TL’yi geçebileceği uyarısı son dakika olarak yapılırken, bu etkenlerden hariç birde akaryakıta yeni bir ÖTV zammı geleceği belirtildi. Sektör kaynaklarının verdiği bilgilere göre bu önümüzdeki Salı günü motorine 5 TL’lik bir zam gelecek. Peki, petrol fiyatları ne zaman 100 dolar seviyesine çıkar? Benzin ve motorin ne zaman 60 lirayı geçer? İşte detaylar…
Petrol fiyatları, son aylarda küresel piyasalarda endişe yaratan bir gelişmeye imza attı. Yaz aylarında talebin yüksek seyretmesi ve en büyük iki ihracatçı olan Suudi Arabistan ile Rusya’nın ek üretim kesintisi kararları, Brent petrolün varil fiyatının bu hafta 90 doları aşmasını beraberinde getirdi. Bazı uzmanlar, fiyatın 100 doları da aşabileceği tahminlerini paylaştı. Bu durum, petrol ithal eden ülkelerin ekonomileri üzerinde baskı oluşturabilir.
Petrol fiyatları neden yükseliyor?
Petrol fiyatlarını etkileyen birçok faktör bulunuyor. Bunlardan en önemlileri arz ve talep dengesi, jeopolitik gelişmeler, döviz kurları ve piyasa beklentileri. Son dönemde, özellikle arz tarafında yaşanan sıkıntılar petrol fiyatlarını yukarı çekti.
Arz kesintisi kararı alan Suudi Arabistan ve Rusya, OPEC+ grubunun en büyük üreticileri konumunda. Bu iki ülke, küresel petrol piyasasının dengelenmesi için geçen yıl başlattıkları üretim kesintisine devam etme kararı aldılar. Bu karar, piyasada arz daralmasına yol açtı.
Bunun yanında, ABD yaptırımları nedeniyle petrol üretimini azaltan veya durduran Venezuela ve İran gibi büyük rezerve sahip ülkeler de arz tarafında baskı oluşturdu. ABD’nin ham petrol stokları da son 40 yılın en düşük seviyesine geriledi.
Talep tarafında ise, yaz aylarında artan seyahat aktiviteleri ve ekonomik toparlanma beklentileri petrol talebini artırdı. Özellikle Asya’da büyüyen ekonomilerin enerji ihtiyacı petrol talebini destekledi.
Petrol fiyatları 100 doları görebilir mi?
Petrol fiyatlarındaki yükseliş trendinin devam edip etmeyeceği konusunda uzmanlar farklı görüşlere sahip. Bazı uzmanlar, arz kesintilerinin devam etmesi ve talebin güçlü kalması durumunda petrol fiyatlarının 100 dolar seviyesini aşabileceğini öngörüyor.
ABD’nin önde gelen bankalarından Goldman Sachs’ın emtia araştırma birimi önceki gün paylaştığı raporda, Suudi Arabistan ve Rusya’nın arz kesintisi kararların etkisiyle Brent petrolün varil fiyatının 2024’te 107 doları görebileceği tahminine yer verdi.
Londra merkezli enerji danışmanlık firması CMarkits’in petrol araştırma birimi şefi Dr. Yousef M.Alshammari, petrol üretim kesintilerine ek olarak ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu ayki toplantısında faizi sabit bırakması durumunda petrolde 100 dolar seviyesinin görülebileceğini söyledi.
Primary Vision’da enerji analisti ve ekonomist olarak görev yapan Osama Rizvi de petrolde 100 dolarlık fiyatın görülebileceğini ancak bu seviyede kalıcı olmayacağını öngördü.
Bağımsız makro analist Piero Cingari de, ABD ekonomisinin resesyona girmemesi ve Çin’in ekonomiyi canlandırmak için güçlü bir teşvik paketi açıklaması durumunda petrol fiyatlarının psikolojik eşik olan 100 doları görebileceğini söyledi.
Petrol fiyatlarındaki artışın etkileri neler olabilir?
Petrol fiyatlarındaki artış, küresel ekonomi üzerinde önemli etkiler yaratabilir. Özellikle petrol ithal eden ülkelerin dış ticaret açıkları, enflasyonu ve bütçe dengeleri olumsuz etkilenebilir. Petrol fiyatlarındaki yükseliş, enerji maliyetlerini artırarak üretim ve tüketim üzerinde de baskı oluşturabilir.
Petrol fiyatlarındaki artışın en çok hissedildiği alanlardan biri de akaryakıt fiyatları. Akaryakıt fiyatları, petrol fiyatlarının yanında döviz kurları ve vergiler gibi faktörlerden de etkileniyor. Bu nedenle, petrol fiyatlarındaki artış, akaryakıt fiyatlarını da yukarı çekiyor.
Türkiye’de de akaryakıt fiyatları, son dönemde rekor seviyelere ulaştı. Seçim öncesinde vergi indirimleri yapan ve döviz kurlarını rezervleri tüketerek frenleyen hükümet, seçim sonrasında ise vergilerde rekor zamlara imza attı ve dolar kurunu kademeli olarak yukarı çekti.
Seçimin ilk turu olan 14 Mayıs’ta İstanbul’da 18,58 TL olan motorinin litre fiyatı, kur ve vergi artışlarıyla birlikte 38 lirayı aştı.
Motorinde seçim sonrası üç aydaki zam oranı yüzde 100’ü aştı.
Seçimin ilk turu olan 14 Mayıs’ta İstanbul’da 19,81 TL olan benzinin litre fiyatı, kur ve vergi artışlarıyla birlikte 37 TL’yi aştı.
Benzinde de seçim sonrası iki aydaki zam oranı yüzde 90’a yaklaştı.
Petrol fiyatlarındaki artış, Türkiye’de de akaryakıt fiyatlarında ikinci zam dalgasını beraberinde getirip zaten yüksek olan enflasyonu daha da yükseltebilir.