YENİ YILDA YENİ UMUTLAR

 Yeni yıla girmemize saatler kaldı. İnsanların bu güne özel hazırlık yapmaya başladığı hediye vs gibi alışıla gelmiş alışverişlerin yapıldığını görmekteyiz. Belki kimisi diyecek ki ‘’ya bu Hıristiyan geleneği bizim dinimiz de böyle bir şey yok’’. Evet, doğrudur zaten bizim ülkemizde yılbaşı, dini bir bayram vs. olarak değil, yeni bir yıla girme geleneğiyle kutlanmaktadır. Peki, kutlamak zorunlu mu? Hayır değil. Bir mecburiyet var mı? Hayır yok. Dileyen kutlamaz yani hayatımıza farklı bir şey katmaz. Sabah yine aynı sabah akşam yine aynı akşam olmaya devam eder.Yeni  yıla dair tek değişen, yeni umutlar ve beklentilerle birlikte yeni bir takvimle beraber başlayacak olan 12 aylık bir maratonun başlamasıdır..

Peki, yılbaşı ile Noel aynı anlama mı geliyor? Yılbaşı ile Noel arasındaki farklar nelerdir? Siz sevgili okurlarım için bu konuyu biraz açmak aradaki farklılıkları daha iyi analiz edebilmek adına bilginize sunuyorum ki, bazı kesimlerin kafasındaki soru işaretlerine bir nebze Işık tutsun.

Öncelikle yılbaşı ile Noel kavramlarının birbirleriyle karıştırılması gerekmektedir. Çünkü Noel demek, Hıristiyanların Mesih olarak kabul ettiği Hz. İsa’nın doğum günü olarak kutladıkları bir gündür. Ancak 1 Ocak ‘ta değil 24 Aralıkta kutlanır. Noel ile yılbaşı arasındaki en temel fark da işte budur. Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milât Yortusu olarak da bilinen bu günün 20 yüzyılın başından itibaren Hıristiyan olmayanlar tarafından da kutlanmaya başlamıştır. Dini inançlarının başlangıcı olarak düşündükleri bu günü Hıristiyanlar bir festival şeklinde 1 Ocak yılbaşına kadar kutlarlar. Kutlamaların 1 Ocak tarihine kadar devam etmesi Noel ile yılbaşının karıştırılmasına sebep olmuştur.

 NOEL'İN KÖKENİ

 Hıristiyanların 24 Aralık günü kutlamaya başladıkları Noel'in kökeni oldukça eskilere dayanır. Antik çağlardan beri geleneksel olarak kutlanan bu günün temeli Roma kış festivali Saturnalia ve Pagan kış festivali Yule’de atılmıştır. Noel kutlamalarından Hz. İsa'nın doğumu canlandırılarak, Noel ağaçları süslenir, evler, sokaklar, caddeler ışıklarla donatılır. Tam bir bayram havasında geçen bu günde insanlar birbirlerine çeşitli hediyeler alır, Noel Baba karakteriyle de bu hediyeler çocuklara dağıtılır. Bu kutlamaların temelinde aile içinde birliktelik ve birlikte zaman geçirme, saygı ve sevgi vardır.

NOEL BABA EFSANESİ

Neol kutlamaları ile özdeşleşen Noel Baba kavramı ise mitolojik bir efsanedir. Elfleri ile birlikte çocuklara oyuncak yaptığına inanılan Neol Baba'nın bu kutlu günde çocuklara hediye dağıttığına inanılır. Çocukların kendisinden mektupla hediye istediğini düşünen Noel Baba Elfleriyle beraber oyuncaklar yapar ve bu oyuncakları ren geyiklerinin çektiği uçan kızağıyla Noel gecesi evlere bacadan girerek çocuklarına dağıtır. Bu arada girdiği evde çocukların kendisi için ayırdığı kek, kurabiye, süt gibi yiyecekleri yer. Günümüzde tonton bir dede olarak resmedilen Noel Baba kırmızı bir cübbe giyer. Noel Baba'nın evi ise çeşitlilik gösterir. Kuzey Kutbu, Finlandiya’daki Korvatunturi, İsveç’teki Dalecarlia veya Grönland bunlardan bazılarıdır.

 NOEL İLE YILBAŞI GÜNLERİNİN KARIŞTIRILMASI

Hıristiyanların geleneksek bayramı olarak bilinen Noel'in yılbaşı ile karıştırılmasının temelinde ikisinin de kutlamalarının aynı gün yapıldığının düşünülmesidir. Oysa Noel kutlamaları 24 Aralık'ta başlarken yeni yıl 1 Ocak günü kutlanır. Aralık ayının 24'ünde başlayan bu etkinlik yeni yıl tatili ile birleştirilerek Hıristiyan dünyası için uzun bir tatil günün oluşturur. Ancak şu da unutulmamalıdır ki Hz. İsa'nın doğumuyla ilgili pek çok rivayetler olduğundan Hıristiyan dünyasında da farklı mezhepler bu günü farklı günlerde kutlayabilmektedir. Örneğin Doğu Ortodoks Kiliselerince Noel 6 Ocak günü kutlanır.

YILBAŞI NEDİR?

 Miladi takvime göre yeni yılın ilk gününü temsil eder. Yeni yılın ilk gününün kutlandığı bu gün Noel ile karıştırılarak ülkemizde çeşitli tartışmalara neden oluyor. Yeni yıl kutlamalarının geçmişini incelediğimizde bu kutlamaların eski Romalılara kadar dayandığını görmekteyiz. Eski Roma da 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan gecede yeni bir yılın gelişini müjdelemek amacıyla çeşitli kutlamaların yapıldığı bilinir. Tarih boyunca incelediğinde bu kutlamaların Noel kutlamaları ile aralarında büyük farklar olduğu göze çarpıyor. Noel kutlamaları Hz. İsa'nın doğumunu temsil ettiği için bu kutlamalarda çeşitli temalar uygulanırken, yılbaşı kutlamalarında bu temalara rastlaman pek mümkün değildir. Ülkemizde de yeni yıl kutlamaları Türkiye'nin dört bir yanında çeşitli etkinliklere kutlanır.

KISACASI NOEL İLE YILBAŞI ARASINDAKİ EN TEMEL FARKLAR ŞUNLARDIR: Buraya kadar ki yazımda Noel ile yılbaşı kavramlarını açıklamaya çalıştık. Şimdi ise bu iki kavram arasındaki farklara geldi. Noel ile yılbaşı arasındaki başlıca farklar şunlardır.

 1. Hıristiyan inancına göre Noel kutsal bir gecedir. Yılbaşı ise kutsal bir günü temsil etmez sadece sıradan bir yıl dönümüdür.

2. Noel 24 Aralık gecesi kutlanırken, Yılbaşı 31 Aralık gecesi kutlanır.

3. Noel gecesinde Hz. İsa'nın doğumuna inanılırken 31 Aralık gecesinde böyle bir inanç yoktur.

 4. Noel gecesi Hz. İsa'nın doğumU kutlanırken Yılbaşı gecesi yeni yılın ilk günü kutlanır.

 5. Noel geçmişten bu yana bir dini bayram olarak kutlanırken, Yılbaşı gecesi eski yılın yeni yıla bağlandığı bir gecedir.

6. Yılbaşı Miladi takvime göre yeni yılın ilk günü olarak kabul edilirken Noel 24 Aralık günü kutlanır. Ayrıca Noel Latincede doğum anlamına gelen natalis kelimesinden gelir.

Sevgili okurlar

Eski yılı geride bırakıp yenisinin karşılandığı her yıl, hemen hemen tüm insanlar için, öncelikle yeni yılda daha iyi koşullarda çalışmayı ve yaşamayı, mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir yıl geçirmeyi diler. Neredeyse her yeni yıla girildiğinde benzer beklentiler dile getirilir ve bütün bir yıl boyunca bu beklentileri gerçekleştirmek için uğraşılır. Geçmişten bugüne her türlü mücadelenin, çabanın özünü hep daha iyi bir gelecek kaygısı daha iyi yaşam statüsü oluşturmuştur. Bazen beklentilerimiz hayallerimiz o kadar fazladır ki, yarısı gerçekleşir yarısı gerçekleşmez. Her geçen gün yeni beklentiler ortaya çıkar ve gerçekleşmesini istediğimiz dileklerimiz mutlu olmamızı gerektirecek ne varsa hepsinin bir gün gerçekleşeceğine inanarak umut vari yapar bizleri. Bazen gerçekleşir bazen de gerçekleşmez ama pes etmemek gerekir yeter ki sizin hedefiniz belli olsun ne yapmak istediğinizi bilin hayattan beklentinizin ne olduğunu bilmeniz yürümenizi kolaylaştıracaktır.

Yeni yıl, herkes için bir umuttur. Çünkü yeni yıl geçmişin geride bırakılması yeni umutlarla geleceğe bakılması demektir. Kumbarada biriktirdiğimiz acı, tatlı hatıraların artık dışarıya çıkartılması ve yerine yeni umutlarla birlikte arzu ve isteklerle de bulunulması, bir gereksinim ve insan için yaşama sıkı sıkı tutunmak için bir gereçtir.

Her insanın hayatında olumlu ve olumsuz durumlar bulunur. Yeni yıl yaklaştığında kişiler geçmiş yılda yaşadığı olumsuzlukları unutarak daha güzel bir yıl geçirmeye hazırlanır. Her ne olursa olun yeni yıl, yeni umutların yeşermesi anlamına gelmektedir. Her insan yeni yıldan mutluluk, huzur, sağlık ve barış ister.

İŞTE BU YÜZDEN;

Yeni yıla sayılı günler kala kaleme aldığım bu son köşe yazımda, sizlere yeni yıl dileklerimle veda etmek istedim. Başlarken merhaba dediğim umutla sevgiyle sizlerle buluştuğum bu köşede, öncelikle siz sevgili okurlarımın ve bu köşeyi naçizane, kalplerini dostluklarını bana açan başta AVAZTÜRK Genel yayın yönetmeni Zihni Çakır Bey başta olmak üzere, sitede emeği geçen Tüm yazar, çizer, koordine eden arkadaşlarımızın yeni yıllarını en içten dileklerimle kutlarım.

Güzel ülkem “TÜRKİYEM”   ailem, arkadaşlarım, dostlarımın ve tüm şehit, gazi ailelerimizin de yeni yılını en içten dileklerimle kutlarken dünyanın neresinde olursa olsun hiç fark etmez içinde sevgi, hoşgörü, umut, huzur, adalet  barındıran bir dünyadan yeni bir yıla uyanmak dileğiyle SELAM! olsun .

Yeni yılda siz değerli okurlarımla yine bu köşede nasipse buluşmak dileğiyle derken sözlerimi ufak bir şiirsel vecize ile bitiriyorum. Sevgiyle kalın, hoşça kalın.

Yeni bir yıl hayal ediyorum... Cıvıl cıvıl neşeli bir sabahtan, hoş bir seda bırakan bir geceye yelken açsın düşlerim.

Her bir takvim yaprağı koparken yeni günde… Şükürlerle eda edebildiğim bir günle son bulsun isterim.

Geceye huzur, sükûnete selam! Olsun…   Selam olsun !  Maviyi kaybetmeyenlere,

Selam olsun ! Dört mevsimi bahara çevirebilen yağmurdan sonra açan gökkuşağına

Selam olsun ! Selam!  Yeni yılda tüm insanlara,  sağlık mutluluk huzur ve kalplerdeki dileklerin gerçekleşmesine vesile olan Rabbime… Selam! Olsun

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar