YKS Ek Tercihleri Ne Zaman? 2024 YKS 2. Ek Tercih Takvimi ve Detayları

YKS Ek Tercihleri Ne Zaman? 2024 YKS 2. Ek Tercih Takvimi ve Detayları

Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından, kayıt sürecinde son aşamaya gelindi.

Kayıt hakkı kazanan öğrenciler 19-23 Ağustos 2024 tarihleri arasında kayıtlarını tamamlarken, elektronik kayıtlar ise 21 Ağustos'ta sona erdi. Ancak çeşitli sebeplerle kayıt yaptıramayan öğrenciler için YÖK, 2 Eylül 2024 tarihine kadar mazeret kayıt hakkı tanıdı. Bu aşamanın ardından gözler, YKS ek tercih sürecine çevrildi. Peki, 2024 YKS ek tercihleri ne zaman başlayacak ve nasıl yapılacak?

YKS Ek Tercih Tarihleri ve Kılavuz

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), YKS ek tercih kılavuzunu henüz yayımlamadı. Ancak, önceki yıllara bakarak 2024 yılı ek tercihlerin Eylül ayının ortasında başlaması bekleniyor. Geçtiğimiz yıl, ek tercihler 12 Eylül itibarıyla alınmaya başlanmıştı. Bu yıl da benzer bir takvim bekleniyor. ÖSYM’nin yapacağı resmi açıklamanın ardından ek tercih kılavuzuna ve detaylarına erişilebilecek.

YKS Ek Yerleştirme Süreci Nasıl İşleyecek?

Üniversitelere kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından, boş kalan kontenjanlar üniversiteler tarafından ÖSYM’ye bildirilecek. 2024-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonrasında dolmayan veya kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlara, ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak. Ek yerleştirme süreci, merkezi yerleştirmede bir programa yerleştirilen adaylar için geçerli olmayacak.

Yani, ilk yerleştirmede herhangi bir programa yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuruda bulunamayacak. Ancak, herhangi bir programa yerleşemeyen adaylar, ek tercih hakkını kullanarak boş kontenjanlara yerleşme şansı bulacaklar. Adayların, tercih yapmadan önce ek tercih kılavuzunu dikkatle incelemeleri ve tercihlerini bu kılavuz doğrultusunda yapmaları büyük önem taşıyor.

Tercih Yapacak Adaylar Nelere Dikkat Etmeli?

Ek yerleştirme sürecinde adayların tercih yaparken dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar bulunuyor. Öncelikle, tercih yapacakları bölümlerin kontenjan durumlarını ve önceki yıllarda bu bölümlere yerleşen adayların başarı sıralamalarını dikkate almalılar. Ayrıca, ek tercihlerde her aday yalnızca bir kez tercih yapabileceği için, tercih listesini hazırlarken çok dikkatli olmaları gerekiyor.

Adaylar, tercihlerini ÖSYM’nin yayımlayacağı kılavuz doğrultusunda yapmalı ve tercih süresini kaçırmamaya özen göstermelidir. ÖSYM’nin resmi web sitesi üzerinden yapılacak olan tercihlerde, adayların tüm bilgilerini eksiksiz ve doğru bir şekilde girmeleri büyük önem taşıyor.