Yüz yüze eğitimin toplumsal uyuma etkileri
Yeditepe Üniversitesi araştırma sonucu, salgın döneminde çevrimiçi eğitimin öğrencilerde olumsuz etki oluşturduğu iletişim ve sosyalleşme üzerinde bağları yıprattığı belirtildi.
Yüz yüze eğitimin toplumsal uyuma etkileri - Yeditepe Üniversitesi yaptığı araştırma verilerini açıkladı. Koronavirüs dönemi uzaktan eğitimde teknolojik aletlerin çözümü ve kullanımı yaygınlaştı. Dönem içinde gevşetilen kurallara rağmen öğrencilerin sosyalleşme ve iletişiminde gerileme olmaya başladığı özellikle de aile içinde sorunlarını aktarımı çözümsüz kaldığı tespit edildi.
Yeditepe Üniversitesi Küresel Eğitim ve Kültür Araştırmaları, Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin 'Kovid-19 Sürecinde Üniversite Öğrencilerinin Eğitim ve Toplumsal Uyumu' başlıklı araştırmasında yer alan araştırmacı yetkililer İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Fransızca Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Doç. Dr. Gökçe Bayındır Goularas yürütücü, Fransızca Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Doç. Dr. Işıl Zeynep Turkan İpek ile Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Dionysis Goularas olduğu açıklandı.
1628 ÖĞRENCİ KATILDI
Konu olan araştırmaya ülke geneli 1.628 öğrenci katılım sağladı. Kümeleme ve haritalandırma yöntemiyle analiz edilen araştırma sonuçları sosyal bilimlere haritalandırma yönteminin kullanıldığı araştırmada katkı sağlanmış oldu.
Araştırmada, salgın dönemi üniversite öğrencileri yüzde 57'si teknolojik araç gereçlere kolay adapte olduğu uzaktan eğitimin bir parçası olan bu araçlara uyumu sonrası geri bırakmada zorluk yaşandığı ve aynı şekilde sosyalleşmeyi etkilediği yüzde 26'sının bu araçlara uyum sağlayamadığı kaydedildi.
Yüz yüze eğitimin çevrim içi eğitime oranla daha etkili öğrenme süreci olduğuna dikkat çeken araştırmada, öğrencilerin daha çok yüz yüze eğitimi tercih ettiği belirtildi. Katılımcıların yüzde 23'ü uzaktan eğitim, yüzde 61'i yüz yüze eğitimin etkili olduğu fikrini beyan ederken, yüzde 16'sı bu konuda kararsız kaldı.
İŞ YÜKÜ ADALETSİZLİĞİ
Öğrenciler çevrimiçi eğitim döneminde aile evinde veya arkadaşlarıyla beraber zaman geçirdiği bu dönemde derslere adapta olamıyor dikkatlerini veremedikleri dikkat çekti. Kız öğrencilerin aile içi iş bölümünde karşılaştıkları eşitsizlik eğitimde ödev ve projeye odaklanmada zorluk yaşandığı aktarıldı.
Araştırmaya katılan öğrencilerden yüzde 40'ı kişisel gelişim aktivitelerine katıldıklarını, yüzde 45'i katılmadığını işaretledi. Ailenin aylık geliri 7 bin TL ve üzeri olan öğrencilerin aktivilere katılım oranı yüksek olduğu göze çarptı.